Այս գաղտնիքներն իմանալուց հետո այլևս ելակ չեք ուտի
ԼԱՅՖԲոլորը գիտեն՝ որքան համեղ և օգտակար է ելակը:Բայց դու նույնիսկ չես կասկածում՝ ինչ սարսափելի գաղտնիք է թաքցնում այն իր կանաչ տերևների տակ:Այն կարող է փոխանցել հելմինտների ձվեր և պարզագույն կենդանիների բջիջներ:EnterTrain-ը ներկայացնում է՝ ինչ է դրա վրա ապրում:
Ելակի վնասատուները
1. Ուտիճ
Ուտիճը ծծում է ցողունի և տերևների հյութը: Դրա պատճառով ելակի թփի տերևները փաթաթվում են, իսկ պտուղները չեն հասունանում: Բացի բույսին վնասելուց՝ ուտիճը վիրուսային հիվանդություններ է փոխանցում:
2. Գիշերաթիթեռ
Այն կրծում է ամեն ինչ իր ճանապարհին: Գիշերաթիթեռի դեմ պայքարի համար այգեգործներն օգտագործում են տարատեսակ քիմիկատներ, որոնց չարաշահումը շատ է վնասում մարդու առողջությանը:
3. Փայտոջիլ
Վնասատու, որից շատ դժվար է ազատվել: Եթե տեսնում ես, որ միրգն անհարթ է և ելունդներով է ծածկված, վստահ եղիր, որ այստեղ փայտոջիլ է եղել:
4. Ծաղկի տրիպս
Սուպերմարկետների արտասահմանյան ելակը լիքն է տրիպսերով: Այս վնասատուները զանգվածաբար վարակում են հատապտուղները:
5. Կարմիր տիզ
Ելակի համար ամենավտանգավոր միջատը կարմիր տիզն է: Այն ամբողջ պլանտացիաներ է ոչնչացնում, այս վնասատուին վերացնելը շատ դժվար է: Դրան նկատել գրեթե հնարավոր չէ: Միայն ուշադիր այգեգործներն են դրան գտնում ըստ պտուղների և տերևների վիճակի:
Հենց այս վնասատուների պատճառով ելակը ենթարկվում է քիմիական մշակման:
Ահա մի քանի խորհուրդ՝ ինչպես համեղ և օգտակար ելակ ընտրել:
1. Բնական պտուղները սովորաբար շուկա են հասնում մայիսի վերջին-հունիսի սկսզբին: Վաղ ելակի մեջ շատ թունաքիմիկատներ կան, համն էլ այնքան լավը չէ:
2. Հատապտուղը պետք է հավասարաչափ մուգ-կարմիր գույնի լինի, առանց բծերի: Մի վազիր չափի հետևից: Որպես կանոն, հսկայական պտուղը քիմիակատների առկայության նշան է:
3. Եթե ելակը նույն չափի է, շոշափելիս հաստ, հարթ է և կարծես ռետինե, ապա այն լիքն է նիտրատներով: Այդպիսի մթերք գնել չարժե:
4. Հատապտղի ընտրության գլխավոր չափանիշը հոտն է: Հասած ելակի հոտին դիմանալ հնարավոր չէ:
Նյութը՝ entertrain.1in.am-ի