10 միֆեր առողջ սննդակարգի մասին
ԼԱՅՖԱյսօր մենք ձեզ կներկայացնենք առողջ սննդակարգի մասին տարածված թյուր կարծիքները և խորհուրդ կտանք այլևս չհետևել դրանց:
Միֆ N1
Ժամը 6-ից հետո ուտել չի կարելի
Այս միտքը շատ հին է և անչափ տարածված է մեր շրջապատում: Մեր կյանքի հոսքով ժամը 6-ին սնվելը ոչ միայն առողջարար է, այլ այն արդեն սովորական բան է դարձել բոլորիս համար: Մեր սերունդը հիմա ավելի ուշ է քնում, քան մեր ծնողները, իսկ մեր դեպքում չուտելը և մինչև գիշեր սոված մնալը կարող է վնասել մեր առողջությունը: Ուղղակի պետք է հիշել, որ պետք է քնելուց երեք ժամ առաջ սնվել, և ընթրիքը պետք է թեթև լինի:
Միֆ N2
Ճարպը վնասակար է
Ճարպը հաճախ վնասակար են համարում առողջության և կազմվածքի համար, սակայն դա այդքան էլ ճիշտ չէ: Այն օգնում է վիտամին A և E ստանալ և եթե մեր օրգանիզմում բավարար ճարպեր չեն լինում, այն գրեթե դադարում է հորմոններ արտադրել: Ճարպերի պակասը կարող է բերել մաշկի վաղ ծերացմանը և լյարդի վնասմանը: Հենց այդ պատճառով պետք է, օրինակ, հաճախ օգտագործել բուսական յուղ: Սակայն պետք է հեռու մնալ ոչ առողջ ճարպերից, որոնք առկա են նրբերշիկների, մայոնեզի, թխվածքաբլիթների և տորթերի մեջ:
Միֆ N3
Նախաճաշելը առողջարար չէ
Նախաճաշն անհրաժեշտություն է: Եթե ձեզ հետաքրքրում է ձեր առողջությունը, ուրեմն պետք է ձեր առավոտը սկսեք էներգիա հաղորդող սննդով, օրինակ՝ ընկուզեղենով կամ մրգերով:
Միֆ N4
Բոլոր օրգանական սննդամթերքները օգտակար են
Այն բոլոր սննդամթերքները, որոնց վրա գրված են « օրգանական» (առանց ԳՄՕ-ի, պեստիցիդների կամ հավելումների), հաճախ գրեթե ոչնչով չեն տարբերվում այլ սննդամթեքրներից: Միակ տարբերությունը լինում է միայն բարձր գինը:
Միֆ N5
Պետք խուսափել ածխաջրածիններից
Կան պարզ և բարդ ածխաջրածիններ: Պարզը կարող է հանդիպել շաքարավազի, շոկոլադի, մեղրի, քաղցր մրգերի և խմիչքների, սպիտակ հացի և կարտոֆիլի մեջ: Սակայն եթե ցանկանում եք առողջ սնունդ ընդունել, ուրեմն ընդունեք բարդ ածխարածիններ, որոնք առկա են հացահատիկի, լոբու, հատապտուղների, բանջարեղենի և կանաչեղենի մեջ:
Միֆ N6
Սառնարանում դրված մրգերը և բանջարեղեններն այլևս օգտակար չեն:
Ժամանակակից սառնարանները կարող են պահպանել սննդի բոլոր օգտակար հատկությունները:
Միֆ N7
Սնուցիչները առանձնացնելով կարելի է նիհարել
Մեր մարսողական տրակտն արտադրում է էնզիմներ, որոնք կարողանում են միաժամանակ պահպանել պրոտեինները, ճարպերը և ածխաջրածինները: Ոչ մի գիտական բացատրություն չկա, որ դրանք միմյանցից բաժանելը որևէ օգուտ է տալիս:
Միֆ N8
Սև հացն ավելի առողջարար է, քան սպիտակ հացը
Եթե հացը սև է, դա դեռ չի նշանակում, որ այն շատ մանրաթելեր ունի: Սև հացի «առողջարար» լինելու պատճառը կարող է լինել խմորի մեջ հանդիպող կարամելը: Սև հացի մեջ հանդիպող էներգիան գրեթե հավասար է սպիտակ հացի էներգիային և նույն քաշի ավելացում կարող է գրանցվել նաև սև հաց օգտագործելուց: Ամենաառողջարար հացի տեսակները ամբողջական հացահատիկից պատրաստված հացերն են:
Միֆ N9
Հյութն այնքան առողջարար է, որքան միրգը
Հյութերը գրեթե ոչ մի մանրաթելեր չեն պարունակում և հյութերի մեջ վիտամինների և օգտակար նյութերի քանակը նկատելիորեն ցածր է, քան մրգերի մեջ: Հենց այդ պատճառով ավելի լավ է միշտ թարմ մրգեր ուտել:
Միֆ N10
Սուշին սննդարար է
Սպիտակ բրինձը, որով, որ պատրաստվում է սուշին, այդքան էլ առողջարար չէ:
Իսկ մեր իրական թշնամիները սոյայի սոուսը, մայոնեզը և յուղոտ պանիրն են, որոնք կարող են գիրանալու գլխավոր պատճառները դառնալ:
Նյութը հրապարակման պատրաստեց Past.am-ը: