Օրական մեկ ձու ուտելը կարող է նվազեցնել ինսուլտի ռիսկը
ՖՈՏՈ«Օրական մեկ ձուն կարող է կրճատել ճակատագրական կաթվածից տառապելու հավանականությունը»,- գրում է The Times-ը:
Ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ շուրջ 300.000 մարդ առաջարկում է օրական մեկ ձու ուտել, որը կարող է նվազեցնել ինսուլտի վտանգը, բայց ոչ սրտի հիվանդության վտանգը:Այն, որ ձուն առողջության համար օգտակար է քննարկվում է տարիներ շարունակ:Կարծիք կար, որ ձուն, որը պարունակում է խոլեստերին, կարող է բարձրացնել սրտի հիվանդության վտանգը՝ բարձրացնելով խոլեստերինի մակարդակը:
Բայց վերջին ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս, որ սննդի մեջ խոլեստերինը փոքրիկ ազդեցություն ունի արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակի վրա: Հետազոտողները ցանկացել են ձու ուտելու և ինսուլտի ռիսկի և սրտի հիվանդության միջև եղած կապիհիման վրա վերլուծություններ անել և ապացույցներ ներկայացնել: Նրանք առաջ են տանում նաև այն միտքը, որ ձուն կարող է լինել առողջ դիետայի մի մասը,չմոռանալով նշել, որ կախված է նաև այն հանգամանքից, թե ինչպես եք այն պատրաստում:
Ինսուլտի ռիսկը նվազեցնելու հետ զուգահեռ ձուն ունի նաև մի շարք այլ օգտակար հատկություններ:
Ձուն օրգանիզմի համար օգտակար 12 վիտամիններ է պարունակում. Այն բավականաչափ հարուստ է հատկապես А, В1, В2, В9 (ֆոլաթթու) եւ Е վիտամիններով, իսկ D վիտամինի բաղադրությամբ միայն ձկան յուղին է զիջում:
Գիտնականները երեխա լույս աշխարհ բերելու մտադրություն ունեցող զույգերին խորհուրդ են տալիս սննդակարգի մեջ անպայման ձու ներառել, քանի որ այն տղամարդու սերմնահեղուկի որակական հատկանիշները բարձր պահելու, իսկ կանանց էլ պտղի զարգացման համար անհրաժեշտ ֆոլաթթվով ապահովելու հատկություն է դրսեւորում:
Ձուն նաեւ ոսկրային հյուսվածքների ամրապնդմանը եւ ատամների, եղունգների ու մազերի որակի բարելավմանն է նպաստում:
Նյութը հրապարակման պատրաստեց Past.am-ը: