Սննդամթերք, որը կարող է նվազեցնել ստամոքսի քաղցկեղի առաջացման ռիսկը
ՖՈՏՈ«Շատ կարտոֆիլ ուտելը կարող է նվազեցնել ստամոքսի քաղցկեղ ստանալու ռիսկը», պնդում են մասնագետները:
Ստամոքսի քաղցկեղը ամենատարածված քաղցկեղներից մեկն է, որի մահացության թիվը ըստ հաշվարկների կազմում է գրեթե 10%:
Հետազոտությունը ցույց է տալիս, որ որոշ սննդատեսակներ կարող են օգնել պայքարել ստամոքսի քաղցկեղի դեմ, իսկ մյուսները կարող են բարձրացնել ստամոքսի քաղցկեղ ստանալու ռիսկը:
Գիտնականները ուշադրության կենտրոնում են պահում կարտոֆիլի և քաղցկեղի առաջացման ռիսկերի նվազեցման միջև եղած կապը: Ուսումնասիրության արդյունքում պարզվեց , որ նրանք, ովքեր շատ են ուտում տարբեր տեսակի մրգեր, սպիտակ բանջարեղեն եւ վիտամին C պարունակող սննդամթերք, ապա նրանց մոտ ցածր է ստամոքսի քաղցկեղ առաջանալու ռիսկը:
Հետազոտողները պարզեցին, որ շատ մրգեր ուտող մարդկանց մոտ ստամոքսի քաղցկեղի առաջացման ռիսկը նվազում է 7%-ով, սպիտակ բանջարեղեն օգտագործողների մոտ (կարտոֆիլ, ծաղկակաղամբ, սոխ և այլն) ստամոքսի քաղցկեղի առաջացման ռիսկը նվազում է 33%-ով:
Մինչդեռ վերամշակված մսատեսակները՝ ինչպիսիք են երշիկեղենը, աղացած միսը, կարող են ստամոքսի քաղցկեղի առաջացման ռիսկը բարձրացնել:
Նյութը հրապարկման պատրաստեց Past.am-ը: