Ի՞նչ է օստեոպորոզը և ինչպե՞ս այն կանխարգելել
ՖՈՏՈՕստեոպորոզը հիվանդություն է, որի ժամանակ ոսկրերը դառնում են փխրուն և աննշան վնասվածքից անգամ կարող են կոտրվել:
ԱՄՆ-ում, Եվրոպայում և Ճապոնիայում օստեոպորոզով հիվանդ են շուրջ 75 մլն. մարդ: Սա նշանակում է, որ յուրաքանչյուր երրորդ կին հիվանդ է օստեոպորոզով:
Կանայք ավելի հաճախ են հիվանդանում օստեոպորոզով, քան տղամարդիկ, որովհետև այս հիվանդությունը զարգանում է հիմնականում դաշտանադադարից հետո:
Օստեոպորոզով հիվանդանալու պատճառ կարող է լինել նաև ժառանգականությունը: Եթե մայրը տառապում է օստեոպորոզով, ապա դստեր հիվանդանալու հավանականությունը մեծ է:
Օստեոպորոզի վտանգը կայանում է նրանում, որ այն հիմնականում ընթանում է առանց ախտանիշների: Հիվանդները հաճախ ունենում են հոգնածության զգացում, բութ ցավեր գոտկատեղում:
Գոյություն ունեն մի շարք սննդամթերքներ, որոնց օգտագործելու դեպքում կարելի է կանխարգելել կամ բարելավել հիվանդությունը:
1. Ընդունեք կալցիումով հարուստ սնունդ. պանիր, կաթ, մածուն, կաթնաշոռ:
2. Օգտագործեք հում բանջարեղեն, կանաչեղեն, մրգեր, ընկուզեղեն:
3. Օրվա ընթացքում 20-30 րոպե տրամադրեք ֆիզիկական վարժություններին:
4. Չափավորեք սուրճի օրական քանակը:
5. Բացառեք ալկոհոլի և ծխախոտի օգտագործումը:
Նյութը հրապարակման պատրաստեց Past.am-ը: