Կրեմ բրյուլե
ԼԱՅՖԿրեմ բրյուլեն աղանդեր է կարամելի շերտով։ Կրեմ բրյուլեի հայրենիքը հայտնի չէ, սակայն գոյություն ունի մի քանի վարկած։
Ըստ անգլիականան տարբերակի այն առաջին անգամ պատրաստվել է XVII դարում Քեմբրիջի համալսարանում գտնվող Տրինիտի քոլեջում, burnt cream անունով, Cambridge burnt cream կամ Trinity cream։
Սակայն այս ուտեստը առաջին անգամ հանդիպել է ֆրանսիացի Ֆրանսուա Մեսյալոյի 1691 թվականի գրառումներում, ով հերցոգ Օռլեանի խոհանոցի ղեկավարն էր և այդ պատճառով կրեմ բրյուլեն սկսել են դասել ֆրանսիական խոհանոցի դեսերտների շարքին:
Բաղադրիչներ
- սերուցք մինչև 20% յուղայնությամբ - 500մլ
- կաթ - 500մլ
- շաքարավազ - 150գր
- ձու - 6 հատ(դեղնուց)
- վանիլին - 6գր
Պատրաստման եղանակ
- Կաթսայի մեջ խառնում ենք կաթը, սերուցքն ու վանիլինը, դնում միջին կրակի վրա և հասցնում եռման աստիճանի:

- Առանձին տապակի մեջ լցնում ենք շաքարավազը, դնում թույլ կրակի վրա ու հալեցնում(մինչև ստացվի կարամելային զանգված):
Ապա կարամելային զանգվածը լցնում ենք եռացող կաթային զանգվածի վրա, խառնում մինչև ստացվի միատարր զանգված և հանում կրակի վրայից:
- Ստացված զանգվածը անցկացնում ենք մաղի միջով:

- Առանձին ամանի մեջ հարում ենք ձվի դեղնուցները, ապա շարունակելով հարել ավելացնում ենք եփած զանգվածը և խառնում:

- Ստացված զանգվածը կրկին անցկացնում ենք մաղի միջով և լցնում ձևամանների մեջ:

- Դնում ենք ձևամանները ջրով լցված տապակի մեջ ու դնում ջեռոցը 40 րոպեով 100 աստիճանում:

- Պատրաստի դեսերտը հանում ենք ջեռոցից, վրան շաղ ենք տալիս շաքարավազը և վառում ենք երեսը խոհանոցային կրակայրիչով մինչև շաքարային շերտի առաջանալը:

- Թողնում ենք, որ դեսերտը հանգստանա 10 րոպե և մատուցում:

Մատուցելիս կարող եք զարդարել կրեմ բրյուլեն հատապտուղներով կամ անանուխի տերևներով
1
Վթար է․ դեկտեմբերի 1-ին, 3-ին և 4-ին ջուր չի լինելու
2
Վթար․ ջուր չի լինելու դեկտեմբերի 2-ին և 3-ին
3
Հորոսկոպի 3 նշան, որոնց կայցելի դժբախտությունը այս տարվա վերջին
4
Դպրոցական աղջկան թմրանյութ են տվել, սեռական բռնություն գործադրել և 12 օր պահել՝ իր կամքին հակառակ
5
42-ամյա կնոջը սպանողին գտել են․ ով է նա. մանրամասներ



