Մահացու վտանգ. Սննդի վրա եղած ո՞ր բորբոսից պետք է զգուշանալ
ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆՍննդի վրա առկա որոշ գունավոր բորբոսներ կարող են մահացու լինել: Այս մասին զգուշացնում է թունաբան Միխայիլ Կուտուշովը:
Past.am-ը բացահայտում է՝ վերոնշյալներից ամենաթունավորը դեղին բորբոսն ու սև փտումն են։
Առաջինը՝ դեղին բորբոսն, առաջացնում է ուժեղ միկոտոքսին, որը հանգեցնում է թոքերի լուրջ վնասների և սպառնում է մահվան:
Իսկ երկրորդը՝ սև փտումն, արտադրում է ալկալոիդ ֆումիգոկլավին, որն առաջացնում է ծանր թունավորում և ասպերգիլոզ, որն ունի հեմոլիտիկ և հակագենային ազդեցություն, ինչպես նաև ընդգծված ալերգենիկ հատկություն։
Մասնագետի խոսքով՝ այն ապրանքները, որոնք գտնվում են խոնավ ու շոգ միջավայրում, պատվում են բորբոսով։ Բորբոսնելու ամենաարագ ճանապարհը հացը կտրատելն ու պոլիէթիլենով փաթեթավորելն է։ Միևնույն ժամանակ, եթե հացի վրա բորբոսի հետքեր չկան, բայց փտելու և բորբոսնելու հոտ է գալիս, դա նշանակում է, որ այն արդեն սկսում է պրոցեսը։