Իմ հաճախորդները ոչ միայն նիհարում են, այլև ձեռք են բերում առողջ սնվելու սովորություններ. Լիլիթ Բասյանը՝ առողջ նիհարելու, առողջ «fast food»-ի ու Black Coal-ի նորությունների մասին
ԼԱՅՖՍեղմեք ԱՅՍՏԵՂ, լրացրեք օնլայն հայտը և մոռացեք հոսանքի վարձի մասին
Շուկայում առաջին անգամ առողջ «fast food» երևույթը ներմուծած Black Coal-ը ինը տարի է՝ օգնում է նիհարել ցանկացող հազարավոր մարդկանց։ Black Coal-ի հիմնական գաղտնիքը ածուխն է, որն օգտագործվում է մթերքի մեջ՝ ոչ միայն արագացնելով օրգանիզմի նյութափոխանակությունը, այլև օրգանիզմը մաքրելով վնասակար նյութերից։ Black Coal-ի հիմնադիրը Լիլիթ Բասյանն է, ով մասնագիտական կրթություն է ստացել Մոսկվայի պետական համալսարանում, այս ընթացքում օգնել է շատերին առողջ նիհարել:
Tert.am Life-ը զրուցել է Black Coal-ի հիմնադիր, սննդաբան Լիլիթ Բասյանի հետ առողջ սնվելու սովորությունների, Black Coal-ի գործունեության և առհասարակ առողջ նիհարելու մասին:
-Լիլիթ, Black Coal-ը շուկայում է արդեն 9 տարի և այս տարիների ընթացքում օգնել է նիհարել ցանկացող հազարավոր մարդկանց։ Այս ընթացքում ի՞նչ հիմնական խոչընդոտներ են եղել։
-Երբ ստեղծվեց Black Coal-ը, շատերը չէին հավատում, որ այն պահանջարկ կունենա։ Այս 9 տարվա ընթացքում շատ մարդիկ փորձել են կրկնօրինակել մեզ ու մինչև այսօր այդպես են անում։
-Առողջ սննդի մասին մարդկանց պատկերացումները տարբեր են, շատերը առողջ սնունդը ասոցացնում են «ոչ համեղ» սննդի հետ։ Black Coal-ը կոտրեց այդ կարծրատիպը և հայկական շուկա ներմուծեց առողջ «fast food» երևույթը։ Ինչպե՞ս դա Ձեզ մոտ հաջողվեց, ո՞րն է Black Coal-ի հիմնական գաղտնիքը։
-Ես հասկացել եմ, թե ինչն է գրավում մարդկանց ավելորդ քաշի ժամանակ և արդյունքում գտա այլընտրանքային տարբերակ ու ստեղծեցի այնպիսի պրոդուկտներ, որոնք կգրավեն մարդկանց, մարդիկ կցանկանան գնել դրանք, որոնք միաժամանակ կլինեն դիետիկ և առողջ։ Black Coal-ում կարող եք գտնել, օրինակ` բուրգեր, շաուրմա, պիցցա՝ ամենատարբեր տեսակի ու համի, որոնք համային առումով գրեթե չեն տարբերվում սովորական «fast food»-ից:
-Մենք գիտենք, որ Black Coal-ի պրոդուկտների ցանկը անընդհատ ավելանում է, նոր տեսականի եք առաջարկում հաճախորդներին։ Ի՞նչ նոր պրոդուկտներ եք ավելացրել վերջին շրջանում՝ բացի հիմնական այցեքարտ համարվող հացերից։
-Վերջին շրջանում ստեղծել եմ ալոեով լավաշը և ալոեի հիմքով քաղցրավենիք։ Ալոեն առհասարակ շատ ուժեղ անտիռադիկալ հատկություն ունի։ Պրոդուկտների մեծ մասի հիմքը խոտաբույսերն են, որ մարդիկ կարողանան ուտելով բուժեն իրենց օրգանիզմը։
-Գիտենք նաև, որ Black Coal-ի պրոդուկտները վաղուց պահանջարկ ունեն Հայաստանի սահմաններից դուրս, այժմ ո՞ր երկրներից են Ձեզ դիմում։
-Մեզ դիմում են ամենատարբեր երկրներից, անգամ դրսից գալիս են, գնում մեր լավաշները ու տանում են իրենց հետ, սառեցնում ու պահում: Մենք ներկայացված ենք նաև Օզոնում ու Վայլդբերիսում։
-Սովորաբար ինչպես պետք է ձևավորել առողջ սնվելու սովորությունները, ո՞րն է ճիշտ սնվելու բանաձևը, ինչպե՞ս հասկանալ, թե ո՞րն է մեզ համար ճիշտ սննդակարգը:
-Ես մարդկանց առաջին հերթին սովորեցնում եմ ճիշտ սնվել, բացի նրանից, որ նրանք նիհարում են, նաև ձեռք են բերում առողջ սնվելու սովորություններ: Առողջ սնվելու գլխավոր կանոններից մեկը, որը ես խորհուրդ եմ տալիս իմ հաճախորդներին, այն է, որ սնունդը պետք է ընդունել մուգ սպասքի մեջ, ուտելու ընթացքում չխոսել, հեռախոսով չզբաղվել, անհրաժեշտ է լուռ կենտրոնանալ ուտելիքի վրա, այդպես մարդը ավելի արագ է կշտանում և զգում է ուտելիքը:
-Ձեր հաճախորդներին Դուք բավականին ոգեշնչում եք, հրապարակում եք մոտիվացիոն հոլովակներ, Ձեր սոցիալական էջերում հաճախ եք ցուցադրում Ձեր այն հաճախորդների արդյունքները, որոնք կարճ ժամանակում ազատվում են ավելորդ քաշից։ Իսկ ումի՞ց կամ ինչի՞ց եք մոտիվացվում Դուք:
-Ես մաքսիմալ հաճույք եմ ստանում իմ աշխատանքից ու իմ հաճախորդներն են հանդիսանում իմ մոտիվացիան։ Ես միշտ ասում եմ, որ իմ հաճախորդների արդյունքները իմ արդյունքներն են ու ինչքան էլ հոգնած լինեմ, տարբեր երկրներում լինեմ, անգամ տարբեր ժամային գրաֆիկով՝ ես միշտ իրենց հետ կապի մեջ եմ։
-Լիլիթ, Դուք նաև «Նոր կյանք նոր մարմնում» մոտիվացիոն գրքի հեղինակն եք, ի՞նչ հիմնական մտքերով ու գաղափարներով եք կիսվել այդ գրքում։
-Ես իմ գիրքը մի քանի գլուխների եմ բաժանել։ Խոսել եմ պսիխոսոմատիկայի մասին, խոսել եմ այն մասին, թե ինչպես է մարդը իրեն պահում առողջ սննդակարգի անցնելու կամ դիետայի ժամանակ։ Հիմնական կետերը դարձրել եմ գլուխներ և ներկայացրել, թե ինչպես պետք է իրենց պահեն նիհարող մարդիկ։
-Ընդունված է, որ եթե մարդը ցանկանում է նիհարել, պետք է բացառի որոշ ուտելիքներ, որոշ սննդաբանների խոսքով էլ բոլոր ուտելիքները կարելի է ուտել՝ հետևելով միայն կալորիաներին։ Դուք ի՞նչ եք կարծում, արդյո՞ք նիհարել ցանկացող մարդը իր համար ուտելիքների «սև ցուցակ» պետք կազմի:
-Ես յուրաքանչյուր ուտելիք դիտարկում եմ առանձին-առանձին: Կա 5 տեսակի սնունդ, որը ես, որպես սննդաբան, արգելում եմ ուտել իմ հաճախորդներին, խոսքը գնում է շաքարի, ցորենի ալյուրի, կարագի , գազավորված ըմպելիքների ու բարդ ածխաջրերի մասին է: Մենք պետք է հասկանանք, թե տվյալ ուտելիքը որքանո՞վ է օգտակար մեր օրգանիզմին, ի՞նչ է այն տալիս մեզ: Մարդկանց մոտ, ովքեր շատ են օգտագործում շաքար, առաջանում է շաքարային դիաբետ, փոխարենը գոյություն ունեն փոխարինիչներ՝ բնական բաղադրիչներով, կարելի է նախապատվությունը տալ դրան:
-Նիհարելու ճանապարհը հեշտ չէ, դրա համար առաջին հերթին կամքի ուժ է պետք, ի՞նչ խորհուրդ կտաք այն մարդկանց, ովքեր դեռ չեն արել առաջին քայլը կամ ճանապարհի կեսից կանգ են առել։
-Եթե մարդը ունի ավելորդ քաշ, դա ունի իր պատճառները։ Դրանք ներքին արգելքներ են ու խոչընդոտներ են, որոնցով էլ պայմանավորված է մարդկանց ավելորդ քաշը։ Որպես այդ ամենի հետևանք մարդը սկսում է «տրվել» ուտելիքին։ Ամենակարևորը փոփոխությունների ձգտելն է, կյանքը փոխելու ձգտումը, սննդի հանդեպ վերաբերմունքն ու դրա ընկալումը։ Ես իմ հաճախորդներին միշտ ասում եմ, որ երբ նստում եք հաց ուտելու՝ հրաժարվեք գաջեթներից, հեռախոսից, զրույցներից, մաքսիմալ կերեք դանդաղ ու հասկացեք ինչ եք ուտում։
-Օրգանիզմին անհրաժեշտ սպիտակուցների, ճարպերի, ածխաջրերի ճիշտ բալանսը ինչպես պետք է ապահովվի, ինչպես հաշվարկել՝ օրական ճիշտ քանակությամբ սպիտակուցների, ճարպերի, ածխաջրերի քանակը ընդունելու համար:
-Ամեն մեկը չի կարող իր համար հաշվել սպիտակուցների, ճարպերի ու ածխաջրերի ճիշտ քանակ, դա շատ ինդիվիդուալ է ու կախված է մի շարք հանգամանքներից, օրինակ` մարդը զբաղվո՞ւմ է սպորտով, թե ոչ, արդյո՞ք ունի առողջական խնդիրներ: Դրանք պետք է հաշվի առնել:
-Ի՞նչ կարող եք ասել ըմպելիքներով արվող դետոքսներրի մասին, վերջին շրջանում դրանք շատ տարածված են դարձել:
-Ես դեմ եմ դետոքս ըմպելիքներին: Դետոքս բառը առաջին հեթին նշանակում է մաքրում: Դետոքս հյութերը, որոնք պատրաստվում են մրգերով կամ բանջարեղենով, ինքնին հանդիսանում են բոլորիս հայտնի «fresh» -ները, որոնց ժամանակ մրգերը կորցնում են իրենց ողջ օգտակար հատկությունները: Վերջին հաշվով դետոքս հյութերը օրգանիզմին որևէ օգտակար բան չեն տալիս:
-Լիլիթ, արդեն ամառ է, շոգ, մարսողական համակարգը աշխատում է ոչ այնպես, ինչպես ցանկալի է, հաճախ նկատվում է ախորժակի նվազում և այլն, ամռանը ճիշտ սնվելու ի՞նչ կանոններ կան:
-Առաջին հերթին խորհուրդ կտամ ամառային սեզոնին շատ ջուր խմել, շատ մարդիկ ջուր խմելու հետ լուրջ խնդիրներ ունեն, շատերը չեն ընդունում ջրի բավարար քանակ, որ անհրաժեշտ է օրգանիզմին: Ամառային սեզոնին խորհուրդ կտամ նաև քիչ ածխաջրեր օգտագործել, քանի որ աղեստամոքսային տրակտը ավելի ծանրաբեռնված է գործում, խորհուրդ կտամ օգտագործել նաև բջջանյութ և կրկնապատել սպիտակուցների քանակը:
-Եվ վերջում՝ մի քանի պարզ խորհուրդ նիհարել ցանկացողներին։
-Այսօր շատ մարդիկ տարբեր երկրներից, նույնիսկ մեծ հեռավորության վրա դիմում են ինձ։ Իմ հաճախորդները ինձ միշտ ասում են, որ ես միայն սննդաբան չեմ, ես սննդաբան-հոգեբան եմ, որ տալիս է այն հավատը, որ մարդը կորցնում է։ Տալիս է հավատ ինքն իր հանդեպ։ Երբ մարդը իսկապես հավատում է իր ներքին ուժին, հենց այդ ուժն էլ նրան առաջ է մղում։ Այսօր ես ստեղծում եմ պրոդուկտներ, որոնք օգնում են ոչ միայն նիհարել, այլև բուժվել, պրոդուկտներ, որ օգնում են մարդկանց բուժել իրենց օրգանիզմը։ Շուտով մենք կստեղծենք նոր պրոդուկտներ բուսական հիմքով և ջուր, որը կփակի ախորժակը։
Անահիտ Աբրահամյան