Երևան, 17.Դեկտեմբեր.2024,
00
:
00
1 $ = 0 ֏, 1 = 0 ֏, 1 = 0 ֏
ՀՐԱՏԱՊ


Այդքան քաղցր ու այդքան ցանկալի «դառը ջուրը». «Փաստ»

ՀԱՆՐԱՀԱՅՏ ՄՈԼՈՐՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ

«Փաստ» օրաթերթը գրում է.

«Շոկոլադ» տերմինը տարբեր պատմական ժամանակաշրջաններում հասկացվել է, ընդհանուր առմամբ, որպես կակաոյի հատիկների վրա հիմնված ապրանք, բայց... տարբեր կերպ: Մինչև 17-րդ դարի սկիզբը շոկոլադը դառը համով սառը, տտիպ ըմպելիք էր, որը ստացվում էր կակաոյի մանրացված հատիկներից։ 17-րդ և 18-րդ դարերում հարուստ եվրոպացիներն օգտագործում էին տաք շոկոլադը՝ որպես քաղցր ըմպելիք, որը հաճախ խառնում էին կաթի և համեմունքների հետ: 19-րդ դարի երկրորդ կեսից սկսած շոկոլադը խմիչք չի եղել, այլ եղել է կակաոյի յուղի վրա հիմնված պինդ մթերք՝ սալիկ շոկոլադ։ Արևադարձային Ամերիկայում նախակոլումբիական ժամանակներում սառը, հաճախ առանց քաղցրի ըմպելիքներ էին պատրաստում կակաոյի հատիկներից, որոնք քիչ ընդհանրություն են ունեցել ժամանակակից շոկոլադի հետ: Կակաոյի հատիկները եգիպտացորենի հատիկների և կծու պղպեղի հետ միասին մածուկի են վերածել, այնուհետև այդ մածուկը հարել ջրի հետ: Խմելուց առաջ ըմպելիքը լցրել են անոթից անոթ, մինչև հայտնվի թանկարժեք փրփուրը։ Ֆերմենտացված ըմպելիքը չի տրվել կանանց և երեխաներին։ Այն խմել են միայն ազնվական ծագում ունեցող տղամարդիկ, մարտիկները, շամանները և զոհաբերության համար նախատեսված մարդիկ։

1519 թվականին իսպանացի գեներալ Էրնան Կորտեսն իջել է Մեքսիկայի ափ։ Հյուրերի պատվին կազմակերպված ընդունելության ժամանակ ացտեկների առաջնորդ Մոնթեսումա Երկրորդն իսպանացիներին հյուրասիրել է կակաոյի հատիկներից պատրաստված թանձր հարած ըմպելիք՝ վանիլով, կծու պղպեղով և համեմունքներով, որը մատուցվել է մաքուր ոսկուց ամանի մեջ: Ացտեկներն այդ ըմպելիքն անվանել են «chocolatl» (դառը ջուր): Այդ ացտեկական բառից էլ առաջացել է «շոկոլադ» բառը: 1527 թվականին Կորտեսը, վերադառնալով հայրենիք, իր հետ բերել է ոչ միայն կակաոյի հատիկներ, այլ նաև շոկոլադ պատրաստելու տեխնոլոգիան։ Իսպանիայում ըմպելիքը գնահատել են։ Սկսվել են կակաոյի կանոնավոր մատակարարումները Նոր Իսպանիայից։ Խմիչքը պատրաստել են ոչ միայն ազնվական հիդալգոները, այլ նաև ճիզվիտ վանականները։ Կակաոյի քերած հատիկների վրա աստիճանաբար սկսել են մեղր ավելացնել (այն ժամանակ շաքարի փոխարինիչը), բաղադրատոմսից հանել են չիլի պղպեղը, իսկ ավելի ուշ սկսել են ավելացնել վանիլին՝ հաճելի հոտ ստանալու համար։ Որոշ գուրմաններ նախընտրել են ծեծած պնդուկով և նարնջի ծաղիկներով շոկոլադներ, մինչդեռ մեքսիկական Օախակա քաղաքի միանձնուհիները մշակել են անիսով և դարչինով շոկոլադի օրիգինալ բաղադրատոմս: Փոշին ավելի լավ լուծելու համար իսպանացիները տաքացրել են ըմպելիքը, և պարզվել է, որ այն ավելի համեղ է դառնում տաք վիճակում։

Չնայած Սավոյի դուքս Էմանուել Ֆիլիբերը զարմացրել էր իր պալատականներին էկզոտիկ ըմպելիքով դեռևս 1557 թվականին, սակայն այն լայն ժողովրդականություն է ձեռք բերել Իտալիայում միայն կես դար անց: 1606 թվականին ֆլորենցիացի Ֆրանչեսկո Կարլետին, նկարագրելով իր ճանապարհորդությունը աշխարհով մեկ, հրատարակել է այդ քաղցր և շատ թանձր ըմպելիքի բաղադրատոմսը։ Իտալացիները բարձր են գնահատել այն և եղել են առաջինը, որ հիմնել են շոկոլադի զանգվածային արտադրություն: Այն ժամանակ Եվրոպայում սուրճը գործնականում անհայտ էր, իսկ Չինաստանից բերված թեյը համարվում էր արևել յան հրաշք, այն նույնիսկ ավելի թանկ էր, քան կակաոն։ Շոկոլադի սրճարաններ են սկսել բացվել Իտալիայի խոշոր քաղաքներում, առաջին հերթին՝ Վենետիկում, որտեղից էլ նորույթը թափանցել է Գերմանիա, Ավստրիա և Շվեյցարիա։ Այն բանից հետո, երբ Իսպանիայի թագավորի դուստրը՝ Աննա Ավստրիացին, ամուսնացել է ֆրանսիացի թագավոր Լյուդովիկոս 13-րդի հետ, ֆրանսիացիներն են ծանոթացել տաք շոկոլադին։ Այն սիրված է եղել Լյուդովիկոս 14–րդի արքունիքում։ 1657 թվականին մի ֆրանսիացի Լոնդոնում բացել է առաջին «շոկոլադի տունը», որտեղ այցելուներին տաք շոկոլադ են մատուցել։ 1655 թվականի Անգլոիսպանական պատերազմի ժամանակ իսպանացիները կորցրել են Ջամայկա կղզին, որտեղ եղել են կակաոյի ծառերի մեծ պլանտացիաներ։ Այսպիսով, իսպանական հումքի մենաշնորհը վերջնականապես խարխլվել է։

Մեկ բաժակ տաք շոկոլադը որպես աղանդեր դարձել է լավ ճաշակի, բարգավաճման և հարգանքի նշան ողջ Եվրոպայի բարձր հասարակության մեջ:Շոկոլադին վերագրվել են տարբեր բուժիչ հատկություններ, այդ թվում՝ աֆրոդիզիակ։

Ըմպելիքը պատրաստվել է ջրի և շաքա

րավազի հավելումով՝ հաճախորդի ճաշակով և ցանկությամբ, քանի որ այն շատ թանկ է արժեցել։ Տաք շոկոլադը բավականաչափ թունդ է եղել, սակայն Ջամայկայում ապրող բրիտանացիները սկսել են դրա վրա կաթ ավելացնել, ինչը շոկոլադին տվել է անհրաժեշտ թեթևությունը։ Այդ ժամանակվանից ըմպելիքը հասանելի է դարձել նույնիսկ երեխաների համար: Մինչև 1798 թվականը Փարիզում արդեն կար շոկոլադի մոտ 500 սրճարան, իսկ Անգլ իայում շոկոլադի ակումբները հավասար պայմաններում մրցում էին թեյի և սուրճի ակումբների հետ։

19-րդ դարի սկզբին հոլանդացի քիմիկոս Կոնրադ վան Հութենը (17701858) հեղափոխական գյուտ է արել. նրա նախագծած մամլիչը հնարավորություն է տվել քերած կակաոյից քամել կակաոյի յուղային զանգվածը: Միաժամանակ մամլիչում էր մնում կակաոյի փոշին, որը ոչ միայն էժան էր, այլ նաև հեշտությամբ լուծվում էր ջրի ու կաթի մեջ։ Ստացված յուղը տաք շոկոլադին ավելացնելը թույլ էր տալիս, որ այն կարծրանա: Ահա այդպես էլ հայտնվել է ժամանակակից սալիկ շոկոլադը։ Ենթադրվում է, որ առաջին սալիկ շոկոլադը արտադրվել է 1847 թվականին անգլիական J. S. Fry & Sons հրուշակեղենի գործարանում: 19-րդ դարի երկրորդ կեսին սալիկ շոկոլադը սկսել է փոխարինել տաք (հեղուկ) շոկոլադին։

1870-ական թվականներին Շվեյցարիայում գյուտեր են արվել, որոնք շվեյցարացի հրուշակագործներին թույլ են տվել դառնալ շոկոլադի արդյունաբերության առաջատարներ: 1875 թվականին Վևեյից Դանիել Փիթերը բազմաթիվ անհաջող փորձերից հետո կարողացել է բաղադրիչների քանակին ավելացնել կաթի փոշի՝ առաջին կաթնային շոկոլադը ստանալու համար։ Չորս տարի անց նա Հենրի Նեստլեի հետ բացել է Nestle ձեռնարկությունը, որը մասնագիտացած էր նոր արտադրանքի արտադրության մեջ։ Nestle գործարանի առաջին սպիտակ շոկոլադը վաճառվել է 1930-ականներին:

ԿԱՄՈ ԽԱՉԻԿՅԱՆ

Մանրամասները՝ «Փաստ» օրաթերթի այսօրվա համարում

Աշխարհազորի համակարգը կփոխարինվի տեղական պաշտպանության ուժերով55-ամյա տղամարդը հիմնավոր կասկածանքով բաժին է տեղափոխվել Աննա Հակոբյանի ասածը՝ «‎Կրթվիր ինքդ», նշանակում է պետության չգոյություն․ Մենուա Սողոմոնյան Այսքանը լսելուց և տեսնելուց հետո Հայաստանը պետք է շարունակի գնալ Արևմուտք, թե՞ հետ վերադառնա. Մհեր ԱվետիսյանԱլեքսանդր Լուկաշենկոն նորից առաջադրվել է Ադրբեջանը Հայաստանին առաջարկել է համագործակցել Արցախի նախկին ռազմաքաղաքական ղեկավարների դեմ քրեական գործի շրջանակում Երկրաշարժը վնասել է ԱՄՆ-ի և Ֆրանսիայի դեսպանատներըԵՄ-ն Ուկրաինային 30 միլիարդ եվրո օգնություն կտրամադրի Կարևոր՝ թոշակառուների համարՌուբեն ջան, քո տառապանքը նոր ուժ է տալու արդարներին. Ավետիք ՉալաբյանԱյդքան քաղցր ու այդքան ցանկալի «դառը ջուրը». «Փաստ»ՊԱՏՄՈՒԹՅԱՆ ԱՅՍ ՕՐԸ (17 ԴԵԿՏԵՄԲԵՐԻ). Սանկտ Պետերբուրգի Ձմեռային պալատում խոշոր հրդեհ է բռնկվել. «Փաստ»ԱՄՆ-ը հաճույքով կզոհաբերի հայկական հենակետը. նրան ո՛չ հայկական սուբյեկտայնությունն է պետք, ո՛չ էլ, առավել ևս, պետականությունը. «Փաստ»ՔՊ-ականին թմրանյութաթափ անելու համար հեռացրին ոստիկանապետին Ո՞վ է Հնդկաստանին խնդրել զենք վաճառել Ադրբեջանին Փաշինյանը դարձել է ֆրանսիական ձախողված ընկերության փաստաբանը Կտրուկ քայլերի ժամանակը դեռ չի եկե՞լ. «Փաստ»Այս Ամանորի լավագույն նվերները ձեր սիրելիների համար Աղազարյանի հարցով գնալու են մինչև վերջ Դասախոսություն ԵՊՀ-ում՝ նվիրված կրիպտոարժույթների կառավարման հիմնախնդիրներին Ucom-ը և Արևորդի ՀԿ-ն հերթական արևային կայան են տեղադրել Ալավերդիի մանկապարտեզում Տղամարդը 8-ամյա աղջկան սեռական հարաբերություն ունենալու համար 1000 դրամ է առաջարկել «Գրականությունն իմ հաշտությունն է աշխարհի հետ». ընթերցողի սեղանին է Քրիստինե Հովսեփյանի «Սրտխփոց» ժողովածուն. «Փաստ»85 % արդյունավետություն. ծալքավոր խողովակները կարող են բարելավել «հիբրիդային» արևային համակարգերըԵվ ո՛չ մի քայլ Հայաստան պետության կողմից Ռուբեն Վարդանյանին և մյուս պատանդներին ազատ արձակելու համար. Մենուա ՍողոմոնյանՓաշինյանի իշխանության թիկունքին Թուրքիան է․ Ավետիք Չալաբյան 44-ամյա Արմեն Թ․-ն մահացել է Սիրիական թնջուկը լուրջ մարտահրավերներ է ստեղծում Հայաստանի համար, միևնույն ժամանակ նաև որոշ հնարավորություններ բացում. ՀայաՔվեԱՄՆ-ում 15-ամյա աղջիկը սպանել է համադասարանցուն և ուսուցչին, այնուհետև՝ ինքնասպան եղել Միջազգային վեկտորների ուղղությունները՝ մեկ կետում. «Փաստ»ՊԵԿ տեղեկատվական մի քանի համակարգ դեկտեմբերի 31-ից հունվարի 5-ը հասանելի չեն լինելու 2024թ․ ԶՊՄԿ-ն համաֆինանսավորել է սուբվենցիոն ծրագրեր Կապանում և Քաջարանում«Շատ մեծ հարված հասցվեց ազգային հիմքին, գաղափարախոսությանն ու արժեքներին». «Փաստ»Ուկրաինայի բանակում կռվող ադրբեջանցի է մաhացել․ մանրամասներ «Ապագա կա»-ն է մեծ թափով գալիս՝ աղքատությանն ու թանկացումներին թևանցուկ. «Փաստ»Արկտիկական ցուրտ օդային հոսանքներ են ներթափանցում Հայաստան. Գագիկ Սուրենյանը՝ եղանակի մասին Ով ինչի է պատրաստվում. «Փաստ»Քաղաքապետի պաշտոնակատար դառնալուն պես մտել է ՔՊ. «Փաստ»Ռուբլին ու դոլարը թանկացել են. փոխարժեքն այսօր Արշակ Կարապետյանն անցնում է նոր ձևաչափի. «Փաստ»Վարկով հեծանիվի ձեռքբերումը կխրախուսվի և կսուբսիդավորվի պետության կողմից. նախագիծ. «Փաստ»Ռուսական ալիքների հարցով որոշում ունեն. «Փաստ»Էդմոն Մարուքյանը ճոխ է նշել իր կուսակցության իննամյակը. «Փաստ»Ովքե՞ր են աչք դրել Թեղուտի հանքավայրի վրա. նոր մանրամասներ. «Փաստ»Վերջին 3 օրում բացահայտվել է հանցագործության 310 դեպք Սպասվու՞մ է ձյուն. եղանակն՝ առաջիկա օրերին Տոնածառի վրա ծախսվող գումարը կնպաստի՝ շատ տուրիստ գա ՀՀ, 10 հազար մարդ ավել գա, 10 մլն $ կկազմի. Խաչատուր Սուքիասյան Սևանա լճի հիդրոլոգիական ռեժիմը դեկտեմբերի 9-15-ը Պլանային անջատումներ դեկտեմբերի 17-ին․ հարյուրավոր հասցեներում լույս չի լինի Աղազարյանը ՔՊ-ի ահաբեկիչը չէր, մյուսներն էլ են հայտնվելու իր դերում, եթե Փաշինյանին չենթարկվեն․ Քրիստինե Վարդանյան