Երջանկության հորմոնն օգնում է պահպանել «վատ» հիշողություններ. Պարզել են գիտնականները
ՀԱՆՐԱՀԱՅՏ ՄՈԼՈՐՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐՍեղմեք ԱՅՍՏԵՂ, լրացրեք օնլայն հայտը և մոռացեք հոսանքի վարձի մասին
Միչիգան նահանգի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ «երջանկության հորմոն» դոֆամինը դեր է խաղում պարգևների հետ կապված հիշողությունների արժեքի նվազեցման գործում: Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Communications Biology (ComBio) ամսագրում:
Փորձի ընթացքում մկներին կերակրել են քաղցր սնունդ և միաժամանակ ենթարկվել ձայնային ազդանշանի: Սա անհրաժեշտ էր ասոցիացիաներ ստեղծելու և հետագայում դրա օգտագործման հետ կապված հիշողությունները համախմբելու համար: Մկներին տրված սնունդը նրանց ստամոքսի խանգարում է առաջացրել։
Հետագայում քաղցր ուտելիքի տեսքն ու հոտը մկների մոտ տհաճ զգացողություններ են առաջացրել՝ չնայած հաճելի համին։ Այս բացահայտումը թույլ է տալիս ենթադրել, որ սննդի մասին հիշողությունների արժեզրկումը բավական է՝ ապագայում դրա օգտագործման գործընթացը խաթարելու համար։
Սրանից հետո գիտնականները վերլուծել են այս երեւույթի համար պատասխանատու ուղեղի մեխանիզմները։ Հետազոտողները պիտակավորել են ուղեղի բջիջները, որոնք ներգրավված են սննդի հիշողության որոնման մեջ: Այս գործընթացում հատկապես կարևոր դեր են խաղացել բջիջները, որոնք արտադրում են քիմիական դոֆամին:
«Դոֆամինի գործառույթների ավելի խորը ըմբռնումը կարող է նոր պատկերացումներ տալ այնպիսի պայմանների վերաբերյալ, ինչպիսիք են կախվածությունը, դեպրեսիան և նյարդահոգեբուժական այլ խանգարումները», - բացատրեց Ալեքսանդր Ջոնսոնը, Միչիգան նահանգի համալսարանի հոգեբանության ասիստենտ և հետազոտության ղեկավարը:
«Քանի որ դոֆամինը ներգրավված է ուղեղի ֆունկցիայի շատ ասպեկտներում, այս բացահայտումները ունեն հեռուն գնացող հետևանքներ: Ապագայում մենք կկարողանանք ազդել դոֆամինի վրա՝ նվազեցնելու խնդրահարույց հիշողությունների նշանակությունը և այդպիսով վերահսկելու անցանկալի պահվածքը»,- եզրափակել է գիտնականը։
Թարգմանությունը՝ Lurer.com-ի
Հետևեք մեզ՝ այստեղ