Գիտնականները պատմել են՝ ինչպես կարելի Է նվազեցնել շաքարախտի զարգացման հավանականությունը
SOCIETYՉինացի եւ բրիտանացի գիտնականները պարզել են, որ թարմ մրգերի գործածումը թույլ Է տալիս նվազեցնել շաքարախտի զարգացման եւ հիվանդության հետ կապված հետագա բարդացումների վտանգը: Հետազոտության համապատասխան արդյունքները զետեղված են PLOS Medicine-ում, տեղեկացնում Է «Արմենպրես»-ը:
Բժիշկները հանգել են այն եզրակացության, որ այն մարդիկ, ովքեր ավելի շատ են գործածել մրգեր, ավելի հազվադեպ են հիվանդացել շաքարախտով: Հետազոտությունը, որի շրջանակներում զննվել են ՉԺՀ-ի ավելի քան 500 հազար բնակիչներ, տեւել Է շուրջ յոթ տարի: Գիտնականները պարզել են, որ շաքարախտով հիվանդանալու վտանգը նրանց մոտ, ովքեր սննդաբաժնում ունեցել են թարմ մրգեր, նվազել Է 12 տոկոսով: Իսկ սննդի մեջ մրգեր գործածելու դեպքում մահաբեր վախճանի հավանականությունն այն մարդկանց մոտ, ովքեր արդեն ենթակա են եղել շաքարախտի ներգործությանը, նվազում Է 13 – 28 տոկոսով:   ;
Հետազոտողները պնդում են, որ իրենց աշխատանքն առաջինն Է, որը միտված Է թարմ մթերքների գործածման եւ շաքարախտի միջեւ փոխադարձ կապի որոշմանը:
Շաքարախտը բնորոշվում Է ինսուլին հորմոնի անբավարարությամբ կամ բացակայությամբ: Ամբողջ աշխարհում ավելի քան 400 միլիոն մարդ ունի այս հիվանդությունը, հաղորդել Է ՌԻԱ Նովոստին:
1
EBRD lends US$ 40 million to Acba bank for youth-led firms in Armenia
2
Heading Into 2026 at Ucom Speed։ New Year Offers Are Now Live
3
Ucom Promotes Space Engineering Education
4
AxelMondrian Wins Three Major International Awards for Branding, PR and Film Production in 2025
5
Unibank’s Perpetual Bonds Were Acquired in Nearly One Day



