Սոխը աշխարհի բոլոր խոհանոցներում ամենատարածված բանջարեղեններից մեկն է, ինչը վկայում է յուրահատուկ համի և բազմաթիվ առողջական առավելությունների մասին: Սակայն քչերը գիտեն սոխի կճեպի օգտակարության մասին:
Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ սոխի կճեպը հզոր հակաօքսիդանտ է և հիանալի ազդեցություն է գործում ընդհանուր առողջության վրա:
Դարչնագույն արտաքին շերտը հանդիսանում է նաև սննդային մանրաթելերի և ֆլավոնոիդների հարուստ աղբյուր, որոնք նպաստում են մաշկի առողջությանը:
Բացի այդ, սոխի կեղևը հարուստ է հզոր պիգմենտով, որը հայտնի է որպես կվերցետին, որը կանխում է զարկերակների խցանումը և իջեցնում է բարձր արյան ճնշումը, ունի հզոր հանգստացնող հատկություններ և բուժում է անքնությունը: Բացի այդ, այն ունի ուժեղ հակաբակտերիալ, հակաբորբոքային, հակասնկային հատկություններ:
Այն նաեւ ոչնչացնում է քաղցկեղի հարուցիչները՝ ազատ ռադիկալներին:
Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ սոխի կեղևը հարուստ է ոչ լուծելի մանրաթելերով, որոնք խթանում են հաստ աղիքի աշխատանքը, ինչպես նաևվերացնում են աղիներում կուտակված տոքսինները, կարգավորվում pH- ը, կանխում քաղցկեղի բջիջների ձևավորումը:
Սոխի կեղևը նվազեցնում է 2-րդ տիպի շաքարախտի, սրտանոթային հիվանդությունների, մարսողական համակարգի հիվանդությունների առաջացման ռիսկը, կանխում է ճարպակալումը և հաստ աղքի քաղցկեղը:
Սոխի կեղեևով թեյի բաղադրատոմսը
Սոխի կեղևի վրա եռացած ջուր լցնել, ծածկել կափարիչով և թողնել 15 րոպե: Այնուհետև քամել և խմել քնելուց առաջ:
ՀԻՇԵՑՈՒՄ. սոխի կեղևի օգտագործումը խորհուրդ չի տրվում հղի կանանց և կերակրող մայրերին: