Լավագույն համեմունք․ Ինչու՞ են դիետոլոգները խորհուրդ տալիս սումակ, օգնու՞մ է քաղցկեղի դեմ պայքարում
LIFEՍեղմեք ԱՅՍՏԵՂ, լրացրեք օնլայն հայտը և մոռացեք հոսանքի վարձի մասին
Սումակը համեմունք է, որը ստացվում է Rhus ցեղի թուփի չորացրած և մանրացված հատապտուղներից։ «Սումակ» անվանումը առաջացել է արաբերեն «summaq» բառից, որը նշանակում է «կարմիր»՝ համեմունքի գույնը։
Սումակը ունի յուրահատուկ, թթու համ, որը հիշեցնում է կիտրոնի հյութ կամ քացախ, բայց ավելի մեղմ, մրգային ենթատեքստով: Իր համի շնորհիվ սումակը հաճախ օգտագործվում է ճաշատեսակներին թարմություն և պայծառություն հաղորդելու համար: Դա որոշ ավանդական համեմունքների խառնուրդների հիմնական բաղադրիչն է: Այն նաև հաճախ օգտագործվում է մարինադների, մսի և ձկան համեմունքների, աղցանների և ապուրների համար:
Սումակը հարուստ է հակաօքսիդանտներով, որոնք օգնում են պաշտպանել մարմնի բջիջները ազատ ռադիկալների վնասից: Սա օգնում է նվազեցնել քրոնիկական հիվանդությունների զարգացման ռիսկը, ինչպիսիք են սրտանոթային հիվանդությունները և քաղցկեղը:
Սումակը կարող է դրական ազդեցություն ունենալ սրտանոթային համակարգի վրա՝ շնորհիվ իր հակաօքսիդանտ և հակաբորբոքային հատկությունների: Այս հատկությունները նպաստում են անոթների աշխատանքի բարելավմանը, խոլեստերինի և արյան ճնշման իջեցմանը, ինչն իր հերթին նվազեցնում է սրտանոթային հիվանդությունների զարգացման ռիսկը:
Առավել մանրամասն` այստեղ.
https://t.me/armenia24live