Yerevan, 11.December.2025,
00
:
00
BREAKING


Բրնձե քաղցրավենիք, որն ուտելն «աստվածային օրհնություններ է բերում». «Փաստ»

ՀԱՆՐԱՀԱՅՏ ՄՈԼՈՐՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ

«Փաստ» օրաթերթը գրում է.

Վերջին շրջանում գնալով ավելի հաճախակի կարելի է հայաստանյան խանութներում ու սրճարաններում հանդիպել մեր քիմքի համար անսովոր քաղցրավենիքի, որը կոչվում է մոչի: Այն ունի յուրահատուկ համ, դա այնպիսի քաղցրավենիք է, որն ունի իր «ֆանատները», բայց և քիչ չեն նրանք, ովքեր տանել չեն կարողանում դրա համը: Իսկ ի՞նչ է իրականում այն իրենից ներկայացնում, ի՞նչ պատմություն ունի...

Մոչին (mochi) կամ մոտին ավանդական ճապոնական քաղցրավենիք է, որը պատրաստվում է կպչուն բրնձից: Մոչիի արմատները հին են, այն հայտնվել է Ճապոնիայում Յայոյի ժամանակաշրջանում (մ.թ.ա. մոտ 300 - մ.թ. 300 թվականներ), երբ այդ երկրում բրինձն է դարձել հիմնական սնունդ: Այդ ժամանակներում բրնձի հատուկ տեսակը՝ մոչիգոմեն (կպչուն բրինձ) օգտագործվում էր աստվածների և նախնիների համար ծիսական ուտեստներ պատրաստելու նպատակով: Համարվում էր, որ մոչին օժտված է բրնձի սրբազան ուժով և պարգևում է հաջողություն, երկարակեցություն և կենսունակություն: Այսինքն, ի սկզբանե այն ունեցել է ծիսական նշանակություն: Հեյանի ժամանակաշրջանում էլ (8-12-րդ դարեր) մոչին դարձել է Նոր տարվա և կրոնական արարողությունների անբաժանելի մասը: Հատկապես հայտնի ավանդույթ է եղել «կագամի մոչին»՝ բրնձե երկու կլոր բլիթներ, որոնք դրված են մեկը մյուսի վրա, իսկ վերևում շարված են մանդարինի շերտեր: Դրանք խորհրդանշում են ներդաշնակություն և բարգավաճում նոր տարում:

Հետագայում ժամանակի ընթացքում մոչին դադարել է լինել բացառապես ծիսական սնունդ և դարձել է հայտնի քաղցրավենիքաղանդեր։ Լինելով բացառապես ճապոնական խոհանոցի քաղցրավենիք՝ 20-րդ և 21րդ դարերում, շնորհիվ ճապոնական սփյուռքի և J-pop/անիմե մշակույթի, մոչին հայտնի է դարձել նաև ամբողջ աշխարհում՝ հատկապես Միացյալ Նահանգներում և Եվրոպայում ։

Մոչիի պատրաստման դասական մեթոդը կոչվում է մոչի-ցուկի՝ «մոչիի ծեծ»։ Կպչուն բրինձը նախ գոլորշու մեջ է եփվում, ապա մեծ հավանգի (ուսու) մեջ ծեծվում է փայտե մուրճերով (կինե), մինչև առաձգական զանգված դառնալը։ Դրանից հետո այդ զանգվածը բաժանվում է կտորների և ձևավորվում գնդաձև, խորանարդաձև կամ էլ հարթ տորթերի տեսքով։ Հետո դրանք պատրաստվում են գրիլի կամ եփման մեթոդներով:

Մոչին նաև կարելի է պատրաստել ալ յուրից և քաղցր բրնձից (մոչիկո)։ Ալ յուրը խառնում են ջրի հետ, մինչև կպչուն, անթափանց սպիտակ զանգված ստանալը։ Այնուհետև այդ զանգվածը եփվում է սովորական կամ միկրոալիքային վառարանում, մինչև այն դառնա առաձգական և թափանցիկ։

Ներկայում կան մոչիի բազմաթիվ տեսակներ: Օրինակ՝ դաֆուկու մոչին մոչիի լավաշ է, որը լցված է կարմիր լոբու քաղցր մածուկով (անկո)։ Իչիրիկիկո մոչին մատուցվում է սոյայի սոուսով կամ ընկույզի փոշիով։ Մոչիի պաղպաղակը մոչիի ժամանակակից տարբերակ է, որտեղ պաղպաղակի գնդիկը փաթաթվում է մոչիի շերտով։ Չնայած մոչին համարվում է քաղցրավենիք, բայց այն նաև օգտագործվում է ապուրների մեջ: Օշիրուկոն (կամ օզենզայը) քաղցր ապուր է, որը պատրաստվում է շաքարի օշարակի մեջ տապակած լոբիով և վրայից տապակած մոչի դնելով։ Ճապոնացիները հաճախ այն ուտում են ձմռանը՝ տաքանալու համար։ Չիկարա ուդոնը (նշանակում է «ուժի ուդոն») ապուր է, որը պատրաստվում է ուդոն լապշայով (հաստ ցորենի լապշա, որը տարածված է Ճապոնիայում) և տապակած մոչիով։ Մոչիից պատրաստվում են նաև պանրի փոխարինիչների մի քանի տեսակներ, որոնք հարմար են բուսակերների և լակտոզայի նկատմամբ ալերգիա ունեցող մարդկանց համար:

Այսօր մոչի կարելի է գտնել աշխարհի բազմաթիվ սրճարաններում, սուպերմարկետներում՝ նույնիսկ որպես սառեցված աղանդեր, տարբեր համերով՝ ավանդական մոչիից մինչև մանգո։ Ինչպես Ճապոնիայում, այնպես էլ ամբողջ աշխարհում մոչիի պահանջարկը աճում է Նոր տարվա նախօրեին: Ի դեպ, ամեն տարի Ճապոնիայում Նոր տարվա տոների ժամանակ մի քանի տարեց մարդիկ և երեխաներ են մահանում մոչիով խեղդվելուց։ Այնուամենայնիվ, այնտեղ հավատում են, որ մոչի ուտելը աստվածային օրհնություններ է բերում։

ԿԱՄՈ ԽԱՉԻԿՅԱՆ 

Մանրամասները՝ «Փաստ» օրաթերթի այսօրվա համարում

EBRD lends US$ 40 million to Acba bank for youth-led firms in ArmeniaHeading Into 2026 at Ucom Speed։ New Year Offers Are Now Live Bvik and Idram Standing by Young ReadersIDBank participated in the conference dedicated to the 10th anniversary of the Armenian Institute of Directors AxelMondrian Wins Three Major International Awards for Branding, PR and Film Production in 2025Ucom Promotes Space Engineering Education Global Finance names AraratBank Best Sub-Custodian Bank 2025 in ArmeniaAraratBank Participates in “Women’s Empowerment Principles in Armenia” Conference Unibank’s Perpetual Bonds Were Acquired in Nearly One Day Acba bank and France’s Proparco to continue strengthening their long-term strategic partnershipTeam Holding Announces the Launch of Bond Placement. Underwriter - Freedom Broker Armenia Unibank Issues the First in Armenia Perpetual Bonds Team Holding Announces the Launch of Bond Placement. Underwriter - Freedom Broker Armenia AraratBank Joins Armenia's New Greening Initiative: 100 Hectares of New Forest within Three YearsApply for a Unibank salary card and get a chance to win 1 000 000 AMDEuromoney Names Ameriabank Armenia’s Best Bank for Real Estate for the Second Year in a Row S&P Global Ratings has assigned IDBank CJSC a long-term rating of “BB-” and a short-term rating of “B” with a “stable” prospectAn unprecedented Evening for the Armenian Fashion and Hospitality Industry: World-Renowned Dress Designer Jacob Meyer Presents His Masterpieces at the ONE&ONLY Antigravity Theatre in The Dvin HotelA Brand-New Section on Idram&IDBankSeveral real and profitable offers ahead of Black Friday: IDBank and IdramAraratBank Joins Social Impact Award 2025 Summit in LjubljanaIDBank issued the 1st tranche of bonds of 2026Ucom Supports the Development of Space Engineering in Armenia Prioritizing Information Security: IDBank and Idram Support APOCALYPSE CTF 2025IDBank's Representative, Innesa Amirbekyan Appointed Co-Chair of the ICC Banking Commission Task Force on GuaranteesUcom General Director Ralph Yirikian Awards Certificates to Participants of Cybersecurity Training Course Acba and Proparco mark one year of partnership, strengthening rural financing and Armenias’s economic resilienceAraratBank and Arca's joint campaign has endedIDBank: A Pioneer of Digital Banking and Innovation in ArmeniaGRAWE Group and C-Quadrat Investment Group have announced plans to acquire 100% of LIGA Insurance Company in Armenia Ucom Supports the Annual “Capture the Flag 2025” Cybersecurity Competition Financially Literate with Idram and IDBank: Next Stop – Nairi CampIdram received a permit to establish and operate the Armenian payment and settlement QR system IdramNetUcom Completes the Deployment of its 5G Network Across All Cities of Armenia Firebird, Inc. Secures U.S. Export License and Announces Dell Technologies as a Technology Partner, Establishing Major Milestones in Armenia’s AI and Digital FutureIDBank Receives Permission to Open a Representative Office in the United StatesRoboTon 2025 Competition Held with Idram’s Sponsorship“Armenian potential in Spain: Arman Mayilyan as a guest on the ‘Armenian Diaspora Communities’ program.” Final Results of the 20th Annual International Microelectronics Olympiad AnnouncedUnibank's VISA DIGITAL cards are now free Arca National Payment System, Bank of Georgia and Ameriabank Signed a Memorandum of UnderstandingIdram has been awarded the prestigious “Beyond Payments Awards” by Ant InternationalSTEM Acceleration Award 2025 Held with Idram’s SupportSolar Power is Generated in Kechut Community Through the Efforts of Ucom and SunChild Idram Announces Partnership with WeChat PayAraratBank: Transfer Your Mortgage Loan and Repay It on Attractive Terms: JOIN US“The Power of One Dram” as the Main Supporter of the National Hackathon AI4Biodiversity: AI Solutions for NatureSpeed-Mentoring Event Accelerates Green Innovations within the Ucom Fellowship Program Ucom Supports the Development of High-Tech Education in Armenia Dalan Technopark announces its first bond issuance. Placement Partner is Cube Invest