Կազմվել է քաղցկեղի առաջացման ռիսկը մեծացնող սննդամթերքների վարկանիշային աղյուսակ
LIFEՍեղմեք ԱՅՍՏԵՂ, լրացրեք օնլայն հայտը և մոռացեք հոսանքի վարձի մասին
«Ռոսգոսստրախ»-ը «Gazeta.ru»-ին հայտնել է , որ քաղցկեղի ապահովագրության պոլիսներով ծածկված դեպքերի մոտ 10%-ը վերաբերում է հաստ աղիքի քաղցկեղին: Ընկերության մասնագետները, Սկանդինավյան առողջապահական կենտրոնի հետ համատեղ, կազմել են այն սննդամթերքների և սովորությունների վարկանիշ, որոնք բացասաբար են անդրադառնում օրգանիզմի վրա և կարող են նպաստել քաղցկեղի զարգացմանը: Ցանկում ներառված են միկրոալիքային վառարանում պատրաստված պոպկորնը, էներգետիկ ըմպելիքները, վերամշակված միսը և ծխելը:
Միկրոալիքային վառարանում պատրաստվող պոպկորնի վտանգները, որոնք կարելի է պայթեցնել մի քանի րոպեում, կայանում են փաթեթավորման և համեմունքների մեջ օգտագործվող քիմիական նյութերի մեջ: Երբ փաթեթավորման ներքին շերտը տաքացվում է, այս քիմիական նյութերը կարող են ներթափանցել հատիկների մեջ, որոնք արդեն պատված են սինթետիկ համեմունքներով: Այս համադրությունը, երբ ներծծվում է օրգանիզմ, կարող է առաջացնել բջջային վնաս և այդպիսով խթանել քաղցկեղածին գործընթացներ: Լավագույնն է պոպկորնը պատրաստել կափարիչով տապակի մեջ կամ փակ ապակե տարայի մեջ միկրոալիքային վառարանում:
Էներգետիկ ըմպելիքները նույնպես ընդգրկվել են ցանկում: Շաքարի, կոֆեինի և արհեստական խթանիչների բարձր պարունակության պատճառով դրանք զգալի ծանրաբեռնվածություն են ստեղծում սրտանոթային և էնդոկրին համակարգերի վրա: Էներգետիկ ըմպելիքների կանոնավոր օգտագործումը խաթարում է նյութափոխանակությունը և թուլացնում իմունային համակարգը: Սա, ի վերջո, ստեղծում է քրոնիկ հիվանդությունների և քաղցկեղի զարգացման բարենպաստ միջավայր:
Ոչ պակաս վտանգ են ներկայացնում նաև երշիկեղենը և այլ վերամշակված մսամթերքը։ Դրանց ավելացվում են նիտրիտներ և նիտրատներ. չնայած դրանք պահպանում են գրավիչ, ախորժելի գույնը և երկարացնում արտադրանքի պահպանման ժամկետը, տաքացնելիս (եփած, տապակած կամ թխած) վերածվում են քաղցկեղածին միացությունների։ Մասնագետները գնահատում են, որ այս միացությունների կանոնավոր օգտագործումը մեծացնում է ստամոքս-աղիքային քաղցկեղի առաջացման ռիսկը։
Հատուկ հիշատակման է արժանի ծխելը։ Ծխախոտի և վեյփինգի օգտագործումը զգալի դեր է խաղում թոքերի քաղցկեղի զարգացման գործում։
Առողջ ապրելակերպի պահպանումը կարող է զգալիորեն նվազեցնել լուրջ հիվանդությունների, այդ թվում՝ քաղցկեղի առաջացման ռիսկը: Հաստ աղիքի քաղցկեղը կազմում է «Ռոսգոսստրախ»-ի քաղցկեղի ապահովագրական պոլիսներով ծածկվող դեպքերի 10%-ը, ուստի կարևոր է հետևել ձեր սննդակարգին և պարբերաբար բժշկական զննումներ անցնել:
«Սնունդը քաղցկեղի առաջացման ռիսկի վրա ազդող էական գործոն է։ Դեր է խաղում ոչ միայն որոշակի սննդամթերքների առկայությունը սննդակարգում, այլև սննդակարգը, մշակման և պահպանման մեթոդները», - նշել է Սկանդինավյան առողջապահական կենտրոնի ուռուցքաբան Սերգեյ Իվանովը ։
Թարգմանությունը՝ Past.am-ի
Հետևեք մեզ՝ այստեղ



