Օրվա բաղադրատոմսը. Ֆրանսիական կրուասան՝ շոկոլադով
ФОТОԿրուասանը հայտնի ֆրանսիական թխվածք է, որը ունի կիսալուսնի տեսք: Թարգմանաբար ֆրանսերենից “croissant” նշանակում է “կիսալուսին”:
Կիսալուսնաձև թխվածքը սկսել են թխել Ավստրիայում XIII դարից սկսած։ Սակայն, այժմյան կրուասանների ժողովրդականությունը սկսվել է 1839 թվականից, երբ ավստրիացի սպա Ավգուստ Ցանգը Փարիզում բացեց «Վիեննական փուռը», որտեղ նման կրուասաններ էին թխում։ Այսպիսով, կրուասանները դարձան ֆրանսիական:
Ֆրանսիայում կրուասանը մատուցում են նախաճաշին՝ սուրճի կամ տաք շոկոլադի հետ։
Բաղադրիչներ
Պատրաստման եղանակ
- Խոր ամանի մեջ խմորիչը տաք ջրով բացում ենք և 6-7 րոպե հանգիստ թողնում։ Խմորիչին ավելացնում ենք շաքարավազը և 250 մլ տաք կաթ, խառնում ենք և դնում տաք տեղ։ Ալյուրն ու աղը խառնում ենք իրար և ավելացնում կարագը(60 գր)։
Ալյուրն ու կարագը ձեռքերով խառնում ենք այնքան, մինչև փշրանք ստանանք։ Եթե խմորիչը արդեն հասել է, ուրեմն ալյուրի մեջ փորվածք ենք անում, խմորիչը լցնում մեջը և խմոր հունցում։ Եթե խմորն արդեն ամանի պատերին չի կպնում ուրեմն ժամանակն է տեղափոխել ալյուրով պատված սեղանի վրա։ Խմորը 5 րոպե սեղանի վրա հունցում ենք։
Ալյուրն ու կարագը ձեռքերով խառնում ենք այնքան, մինչև փշրանք ստանանք։ Եթե խմորիչը արդեն հասել է, ուրեմն ալյուրի մեջ փորվածք ենք անում, խմորիչը լցնում մեջը և խմոր հունցում։ Եթե խմորն արդեն ամանի պատերին չի կպնում ուրեմն ժամանակն է տեղափոխել ալյուրով պատված սեղանի վրա։ Խմորը 5 րոպե սեղանի վրա հունցում ենք։
- Հունցած խմորը պետք է նուրբ ու փափուկ լինի և ձեռքերին չկպնի։ Խմորը գնդում ենք և դնում բուսայուղով պատված տարայի մեջ` բոլոր կողմերից յուղով պատելով։ Այնուհետև խմորը սննդային փաթեթով փաթաթում ենք և սրբիչով ծածկում։ Խմորը 1,5 ժամով դնում ենք տաք տեղ, որ լավ հասնի։ Երբ խմորը հասնի պետք է բռունցքով սեղմենք այն։ Սեղանի վրա 5 րոպե խառնելուց հետո խմորը նորից գնդում ենք, դնում խոր ամանի մեջ, սննդային փաթեթ հագցնում կամ սրբիչով ծածկում և 1 ժամով հանգիստ թողնում։ 1 ժամ անց նորից խմորը սեղանի վրա տրորում ենք, հաստ ուղղանկյուն ձևավորում, բոլոր կողմերից սննդային փաթեթով փաթաթում և 30 րոպեով տեղափոխում սառնարանը։ Սառեցրած խմորը սառնարանից հանում ենք և ոչ բարակ ուղղանկյան տեսքով բացում` մինչև 16×32 չափի։
Գրտնակած խմորի 2/3 մասի վրա դնում ենք մնացած կարագը (250 գր), դանակով տարածում այն ողջ մակերեսով` եզրերից 2 սմ դեպի ներս։
- Խմորը 3 տակ ծալում ենք։ Սկզբից վերև ենք ծալում առանց կարագի խմորի եզրը (1/3), խմորի անկյունները ձգում ենք, որպեսզի հավասար ուղղանկյուն ստանանք։ Ամեն անգամ խմորը բացելուց առաջ լավ կլինի վրայի ավելորդ ալյուրը վրձնով հանել դուրս։ Այնուհետև ծալում ենք խմորի յուղով պատված եզրը` կրկին անկյունները ձգելով։ Եզրերը թեթևակի սեղմում ենք և կրկին սկսում շերտավորել խմորը։ Դրա համար խմորը 90 աստիճան շրջում ենք և գրտնակում` հետ ու առաջ։ Աշխատում ենք այն կրկին գրտնակել 16×32 չափի։
- Կրուասանի խմորը կրկին եռակի ծալում ենք (գրքի պես), փաթաթում սննդային փաթեթի մեջ և 30 րոպեով տեղափոխում սառնարանը։ Սառեցրած խմորը կրկին գրտնակում ենք ` հետ ու առաջ։ Նորից եռակի ծալում ենք և նախորդ անգամների պես 90 աստիճանով պտտում ու երկարությամբ գրտնակում։ Արդեն 4-րդ անգամ խմորը եռակի ծալում ենք դնում սննդային փաթեթի մեջ և 45 րոպեով կամ 1 օրով տեղափոխում սառնարանը։
- Կարող ենք նաև խմորը սառցարանի մեջ դնել։ Արդեն պատրաստի խմորը սառնարանից հանում ենք, սննդային փաթեթը հանում և ուղղանկյունաձև բացում մինչև ` 35×53 չափի։ Խմորը երկարությամբ 2 մասի ենք բաժանում, այնուհետև յուրաքանչյուրը եռանկյունաձև կտրատում։ Եռանկյունիները մոտավորապես 9-10 սմ են` ըստ ցանկության։ Շոկոլադը մասերի ենք բաժանում։ Ձուն ջարդում ենք։ Դեղնուցը սպիտակուցից առանձնացնում ենք և խառնում 1 ճ/գդ կաթի հետ, իսկ սպիտակուցը տեղափոխում ենք սառնարանը։ Կրուասանները հատ-հատ փաթաթում ենք, իսկ այդ ընթացքում մնացած խմորը սրբիչով ծածկում ենք։ Յուրաքանչյուր եռանկյունին երկարությամբ և լայնությամբ անկյուններից ձգում ենք, կարճ կողմի մեջտեղի հատվածում փոքր անցք ենք բացում։ Վրձնով ավելորդ ալյուրը հեռացնում ենք, իսկ եթե խմորը չորացել է, պետք է սառը ջրով թրջենք, որպեսզի թխվելու ընթացքում չճաքճքի։
- Եռանկյունաձև խմորի վրա դնում ենք շոկոլադի կտորները (ինչպես փորձը ցույց է տալիս, կարելի է շոկոլադը շատ անել): Եռանկյան եզրերը ծալում ենք շոկոլադի վրա` դրանց հակադիր ուղղություններով:
- Կրուասանը ոլորում ենք եռանկյան գագաթի ուղղությամբ: Բարակ վրձնով եռանկյան սուր գագաթը պատում ենք կաթի հետ խառնած դեղնուցով, որպեսզի թխման ընթացքում կրուասանը չբացվի:
Կրուասանը ամբողջությամբ ոլորելուց հետո եզրերը մի փոքր ծալում ենք` կիսալուսնի ձև տալով:
- Ոլորած կրուասանները դնում ենք արևածաղկի ձեթ քսած թավայի մեջ` դրանց միջև որոշակի հեռավորություն թողնելով: Դրանց վրա սառը ջուր ենք քսում, պատում թաղանթով և թողնում 1 ժամ, որպեսզի սենյակային ջերմաստիճանի հասնի: Չի կարելի կրուասանները հասնելու համար դնել տաք ջեռոցը. տաքության հետևանքով կարագը կհալչի և շերտերը չեն ստացվի:
Մնացած դեղնուցին ավելացնում ենք սպիտակուցը և ևս 1 ճաշի գդալ կաթ, հարում ենք: Այս խառնուրդով պատում ենք հասած կրուասանների մակերեսը (եթե կրուասանները լավ են հասնում, կարող է անհրաժեշտություն առաջանալ դրանց մի մասը այլ թավայի մեջ տեղափոխելու): Ջեռոցը տաքացնում ենք մինչև 220 աստիճան և դնում ենք կրուասանները: 3-4 րոպեից ջեռոցի ջերմաստիճանն իջեցնում ենք 180 աստիճանի և շարունակում ենք թխել ևս 15-20 րոպե` մինչև ախորժելի կարմրության հասնի: Թխման ընթացքին պետք է պարբերաբար հետևել առանց ջեռոցը բացելու: Պատրաստի կրուասանները հանում ենք ջեռոցից և թավայից: Շոկոլադով կրուասանները մատուցում ենք տաք կամ սառը վիճակում, թեյի կամ սուրճի հետ: Կարելի է դրանք մատուցել նախաճաշին, ցերեկային թեյախմությանը կամ փիքնիքի ժամանակ:
Շոկոլադի քանակությունը կարգավորում ենք ըստ ցանկության։Մի քիչ բարդ պատրաստվող բայց շատ համեղ կրուասան
Ситуация у здания парламента Грузии обострилась: полиция применила против протестующих водомет
Никол Пашинян назначил военного атташе в Индии
ООН обеспокоена ростом числа смертей мигрантов, пытающихся добраться морским путем из Турции до Греции
Reuters: Украина просила НАТО направить ей приглашение в свои ряды на следующей неделе
Мэр Еревана встретился с председателем городского совета Лос-Анджелеса Полом Крекоряном
«Папин костюм» из 90-ых по-прежнему остается популярным силуэтом для крутых девушек
Зеленский назначил нового командующего Сухопутными войсками ВСУ
Российский судья покончил с собой в возрасте 28 лет
Генпрокурор Армении сделала новое назначение
Татул Манасерян: Армения и Россия должны громко говорить о дружбе, но ещё громче действовать
В Пятигорске пройдет мероприятие «Ваше Величество, армянский лаваш!»Толстой: Будущее Армении дороже миллионов, которые распихивают по карманам некоторые политикиТрасса Степанцминда-Ларс закрыта для всех видов транспортаПротурецкие группировки в Сирии атакуют позиции армии АсадаАрмения в кадрах на ступенях Каскада: финальное шоу Yerevan International Photo Festival
Алексис Оганян перенес операцию на фоне угрозы рака
Хлоя Кардашьян уверяет, что не носит бюстгальтер с сосками от SKIMS
Бритни Спирс отказалась от наркотиков и мужчин
Автодорога Степанцминда-Ларс закрыта для всех видов транспортных средств
В Армении спасатели вытащили 37 застрявших транспортных средств
Председатель Госдумы: В Россию должны приезжать только те, кто знает русский язык
Пресс-секретарь МИД: Граждан Армении среди пострадавших в районе Алеппо нет
«Айакве»: Сегодня у Азербайджана серьезные проблемы
Соучредитель группы «Альтернативные проекты»: Нам нужна определенность
Правительство Армении утвердило решение о тарифных льготах на импортируемые электромобили
Министр иностранных дел РФ обратился к участникам форума «Россия-Армения»
МВД: Получение гражданства Армении не влияет на право карабахцев вернуться в свои дома
Армения занимает одно из первых мест в списке стран с самым высоким процентом горной местности
Менуа Согомонян: Мы перестроили инициативу «Айакве»
Экс-омбудсмен: Получение жителями НКР гражданства Республики Армения должно быть упрощено
Валтонен: Мы за тесные отношения между Арменией и ЕС
Внук Баграмяна: СМИ в РФ не говорят об уничтожении Азербайджаном памятников героям войны в Степанакерте
Карен Аветисян из Владимира стал победителем турнира Гран-при Тулы по боксуСотрудничество Москвы и Пхеньяна укрепляется. Глава Минобороны России прибыл в Северную КореюВ ходе столкновений возле здания парламента в Тбилиси пострадали 32 полицейских, некоторые были задержаны. Зурабишвили ожидает «жесткого ответа» от ЕСВ Армянской церкви Москвы пройдет конференция «Идентичность в Закавказье и политика арменофобии в Азербайджане»TikTok запретит пользователям младше 18 лет использовать «фильтры красоты».Известно, сколько азербайджанцев поселилось в АрцахеЕдинственным противоядием от хаоса и неразберихи, созданных правительством, является ясность; подразделения с амбициями политического и государственного управления должны быть преобразованы, чтобы стать ясными. Ваге ОганесянОливье Жиру выставил свою футболку на аукцион, чтобы поддержать армянМэрия не имеет права заставлять пассажиров платить за транспорт лишь 100-драмовыми монетами: Грайр КамендатянАмериабанк назван лучшим банком Армении в сфере недвижимости по версии Euromoney
В Сирии погиб генерал КСИР Ирана
В Армении не зафиксировано случаев незаконной ловли рыбы
Заявление: Хуситы полностью заблокировали движение израильских судов в Красном море
Путин выразил обеспокоенность в связи с безопасностью Дональда Трампа
В ряде регионов Армении идет снег
Новоназначенный министр юстиции Армении отправится в США
После объявления перемирия израильская армия вновь ударила по югу Ливана
Эксперт: По требованию Турции в Армении готовятся сократить армию
1
Кто станет депутатом? «Паст»
2
В разведке США сообщили, что рассекретили сведения об убийствах неугодных Путину лиц
3
Оппозиция анонсировала масштабную протестную акцию в Тбилиси
4
Стоимость биткойна приближается к 100 тыс. долларов
5
Прокуратура Азербайджана не позволила международному адвокату Рубена Варданяна посетить Баку