Կառավարությունը ձախողել է համավարակի դեմ պայքարը ՎԵՐԼՈՒԾԱԿԱՆ
«Կոռուպցիայի դեմ պայքարի մեխանիզմը շարունակում է բավականին ի... ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ
Նոր չափանիշներ բուքմեյքերական գրասենյակների և խաղասրահների տ... ՏՆՏԵՍՈՒԹՅՈՒՆ
Սննդամթերքի որոշ տեսակներ շարունակել են թանկանալ. հագուստի և... ՏՆՏԵՍՈՒԹՅՈՒՆ
Նոր ֆիլմով փորձ կարվի «Հոկտեմբերի 27»-ի իրադարձություններն ա... ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ
Երևան, 25.Մայիս,
00
:
00
:
00
Փոխարժեք
478.65
$
560.79
Քաջարան համայնքի ղեկավարի եւ շուրջ 20 հոգու մասնակցությամբ ծեծկռտուք է եղել. ՔԿ պարզաբանումը Քաջարան համայնքի ղեկավարի եւ շուրջ 20 հոգու մասնակցությամբ ծեծկռտուք է եղել. ՔԿ պարզաբանումը Բրիտանիայի վարչապետը պաշտպանել է իր գլխավոր խորհրդականին, որին մեղադրել էին սահմանափակումները խախտելու մեջ Աշխարհում ամենախորը հանքը փակվել է COVID-19-ով մասսայական վարակվելու պատճառով Թունիսում զբոսաշրջային սեզոնը կարող է վերականգնվել հուլիսից Իրանում կորոնավիրուսով վարակվածների թիվը հասել է 135 701-ի․ IRINN Ազատ է ընդամենը 32 մահճակալ. Արսեն Թորոսյան Եթե թաքուն բան պետք է խոսեք փողոցում հանդիպած ընկերոջ հետ, հեռախոսով զանգեք. Փաշինյան Ռեստորանները, սրճարանները, վարսավիրանոցները դաժան ձևով փակվելու են, և ոչ միայն 24 ժամով Կորոնավիրուսի նոր բռնկում ունենք, ինչը շատ վտանգավոր իրավիճակ է. վարչապետ Իսպանիայում համաճարակի ավարտից հետո անվճար սնունդ ստանալու համար մարդկային հերթեր են գոյացել․ Ռիա Նովոստի (լուսանկարներ) Մահացել է հայտնի ու սիրված դերասանուհի Կարինե Բուռնազյանը Ռուսաստանում հայտնաբերվել է կորոնավիրուսային վարակի 8 599 նոր դեպք. Ռիա Նովոստի Կապանի ոստիկանության մոտ լարված իրավիճակ է ՀՀ Առողջապահության նախարարության ղեկավարի հայտարարությունը զվարճալի է․ Գելա Վասաձե Արթուր Վանեցյանին մտահոգում է երկրի ապագան ՄԻՊ-ը՝ Կապանում ծավալվող իրադարձությունների մասին Գագիկ Ծառուկյանը չի կարող ձեռք չմեկնել Հոգեկան հիվանդների, գժերի ու շիզոֆրենիկների պակաս մենք չենք ունեցել, իսկ վերջին երկու տարում ավելի են ակտիվացել. Արթուր Ղազինյան 7 միլիոն հայ սփյուռքում ունեցող Հայաստանը պետք է հայրենական ավիափոխադրող ունենա. Արամ Սարգսյան

ՀԿ նախագահ. «Լինի սննդի օբյեկտ, թե առևտրի կենտրոն, ռիսկային են՝ պետք է հետևություններ անեն»

Հյուսիսային պողոտայի թիվ 5 հասցեում գտնվող «Բուրգեր Քինգ» արագ սննդի կետում տեղի ունեցած պայթյունի դեպքի առթիվ ՀՀ քննչական կոմիտեում քրեական գործ է հարուցվել: Նախնական վարկածի համաձայն՝ պայթել է գարեջրի ճնշումն ապահովող ածխաթթու գազի (CO2) 20 կգ-անոց բալոնը։ Պայթյունի հետևանքով ստացած մարմնական վնասվածքներով հոսպիտալացվել է 8 մարդ:

Քրեական գործը հարուցվել է ՀՀ քրեական օրենսգրքի 279-րդ հոդվածի 2-րդ մասի 2-րդ կետով, այն է՝ անվտանգության պահանջներին չհամապատասխանող ապրանքներ թողարկելը կամ իրացնելը, աշխատանքներ կատարելը կամ ծառայություններ մատուցելը, որն անզգուշությամբ վնաս է պատճառել երկու կամ ավելի անձանց առողջությանը։
«Սպառողների խորհրդատվության կենտրոն» հասարակական կազմակերպության նախագահ Կարեն Չիլինգարյանը Past.am-ի հետ զրույցում, խոսելով առհասարակ ոլորտում առկա խնդիրներից, նախ ընդգծեց, որ ընդհանրապես ճնշումով բալոնները ստուգվում են համապատասխան կառույցի կողմից:

«Մեքենաների գազաբալոնները ևս նման կերպ են ստուգվում: Ուղղակի խնդիրն այն է, որ բալոնները շահագործողները պետք է տանեն դրանք, ներկայացնեն, որ նոր ստուգեն: Խոսքը թե՛ վերոնշյալ բալոնների, և թե՛ մեքենաների դեպքում է: Մեքենայի վարորդը պետք է տանի ստուգման, բայց, ցավոք սրտի, հիմնականում դա չեն անում, ինչն արդեն խախտում է սպառողի կողմից: Բացի այդ, լիցքավորողն էլ պետք է հետևի հատկապես  բալոնների վրա առկա մակնշմանը, որը տրվում է բալոնը ստուգող կազմակերպության կողմից: Մակնշման վրա նշվում է, թե երբ է բալոնը ստուգվել, նշվում են ժամկետները, թե որքան կարելի է օգտագործել: Բայց, ցավոք սրտի, լիցքավորման ժամանակ ուշադրություն չեն դարձնում այդ հանգամանքին: Սեփականատերն էլ դրան ուշադրություն չի դարձնում: Ըստ այդմ՝ արդեն կարելի է պատկերացնել հետևանքը: Չի բացառվում, որ նշված դեպքը ևս այդ ամենի հետևանքն է»,-ասաց Կ. Չիլինգարյանը:  
Մեր զրուցակցի կարծիքով՝ վերոնշյալ պարագայում չի բացառվում  նաև, որ գործ ունենք նույն խնդրի հետ, ինչը հաճախ հանդիպում է մեքենաների գազաբալոնների դեպքում ու հանգեցնում պայթյունների:

«Դա և՛ մաշվածությունն է, և՛ անորակությունը: Բացի այդ, հնարավոր է, որ բարձր ճնշում են տվել, որովհետև այսքան ժամանակ ես չէի լսել, որ ածխաթթու գազի բալոնը պայթի:  Այն նույն ճնշումը չունի, որն, օրինակ, ունի մեքենայի գազաբալոնը:  Բալոնը ստուգվում և թույլատրվում է շահագործել մասնավոր կառույցի կողմից, բայց ընդհանրապես անվտանգության հետ կապված ստուգումները պետք է իրականացնի ԱԻՆ-ը: Պետք է բացահայտի՝ խախտումներ կա՞ն, թե ոչ, հակահրդեհային իրավիճակն ինչպիսի՞ն է: Կամ, եթե օգտագործվում են ինչ-որ սարքավորումներ,  համապատասխանո՞ւմ են գործարանային տեսքին, թե ոչ»,-նկատեց մեր զրուցակիցը՝ ընդգծելով, որ ԱԻՆ-ը ոչ միայն առևտրի կենտրոններում, այլև խանութներում, սննդի կետերում ևս պետք է ստուգումներ իրականացնի:

«Կեմերովոյի հրդեհի դեպքում, ճիշտ է, այլ խնդիր էր, բայց նույն հարցն առաջացավ: Հակահրդեհային իրավիճակը չէր վերահսկվել, խախտումներ էին եղել, և դրա համար նման դեպք եղավ: Ցանկացած վայր, լինի սննդի օբյեկտ, թե առևտրի կենտրոն, ռիսկային են: Ածխաթթու գազի բալոնը գազավորված ջրերի համար են օգտագործում՝ ճնշում ստեղծելու համար: Այս պարագայում գարեջրի համար էր, ինչն այդքան էլ էական չէ: Գլխավորն այն է, որ պետք է սարքին և ստուգված լինեն այդ սարքավորումները:  Պետք է հետևություններ անեն: Ինչպես հակահրդեհային իրավիճակն են ստուգում տարբեր խանութներում, դրան էլ պետք է հետևեն նաև այլ կառույցների ստուգումները: Տեսեք՝ մեքենաների գազաբալոնները պայթյուն են առաջացնում, որովհետև  վերահսկողությունը մատների արանքով է իրականացվում:  Հիմա այդ առումով օրենք են խստացնում, թեպետ օրենքը կար, բայց չէր կիրառվում: Յուրաքանչյուր մարմին ուղղակի պետք է հստակ կիրառի օրենքը: Եթե կիրառվի՝ դժբախտ դեպքեր շատ հազվադեպ կգրանցվեն»,-եզրափակեց հ/կ նախագահը:

Աննա Բադալյան

ՀԿ նախագահ. «Լինի սննդի օբյեկտ, թե առևտրի կենտրոն, ռիսկային են՝ պետք է հետևություններ անեն»

Հյուսիսային պողոտայի թիվ 5 հասցեում գտնվող «Բուրգեր Քինգ» արագ սննդի կետում տեղի ունեցած պայթյունի դեպքի առթիվ ՀՀ քննչական կոմիտեում քրեական գործ է հարուցվել: Նախնականվարկածիհամաձայն՝պայթելէգարեջրիճնշումնապահովողածխաթթու գազի (CO2) 20 կգ-անոց բալոնը։Պայթյունիհետևանքովստացածմարմնականվնասվածքներովհոսպիտալացվելէ 8 մարդ:

Քրեականգործը հարուցվել էՀՀքրեականօրենսգրքի 279-րդհոդվածի 2-րդմասի 2-րդկետով, այնէ՝անվտանգությանպահանջներինչհամապատասխանողապրանքներթողարկելըկամիրացնելը, աշխատանքներկատարելըկամծառայություններմատուցելը, որնանզգուշությամբվնասէպատճառելերկուկամավելիանձանցառողջությանը։

«Սպառողների խորհրդատվության կենտրոն» հասարակական կազմակերպության նախագահ Կարեն Չիլինգարյանը Past.am-ի հետ զրույցում, խոսելով առհասարակ ոլորտում առկա խնդիրներից, նախ ընդգծեց, որ ընդհանրապես ճնշումով բալոնները ստուգվում են համապատասխան կառույցի կողմից:

«Մեքենաների գազաբալոնները ևս նման կերպ են ստուգվում: Ուղղակի խնդիրն այն է, որ բալոնները շահագործողները պետք է տանեն դրանք, ներկայացնեն, որ նոր ստուգեն: Խոսքը թե՛ վերոնշյալ բալոնների, և թե՛ մեքենաների դեպքում է: Մեքենայի վարորդը պետք է տանի ստուգման, բայց, ցավոք սրտի, հիմնականում դա չեն անում, ինչն արդեն խախտում է սպառողի կողմից: Բացի այդ, լիցքավորողն էլ պետք է հետևի հատկապես  բալոնների վրա առկա մակնշմանը, որը տրվում է բալոնը ստուգող կազմակերպության կողմից: Մակնշման վրա նշվում է, թե երբ է բալոնը ստուգվել, նշվում են ժամկետները, թե որքան կարելի է օգտագործել: Բայց, ցավոք սրտի, լիցքավորման ժամանակ ուշադրություն չեն դարձնում այդ հանգամանքին: Սեփականատերն էլ դրան ուշադրություն չի դարձնում: Ըստ այդմ՝ արդեն կարելի է պատկերացնել հետևանքը: Չի բացառվում, որ նշված դեպքը ևս այդ ամենի հետևանքն է»,-ասաց Կ. Չիլինգարյանը:  

Մեր զրուցակցի կարծիքով՝ վերոնշյալ պարագայում չի բացառվում  նաև, որ գործ ունենք նույն խնդրի հետ, ինչը հաճախ հանդիպում է մեքենաների գազաբալոնների դեպքում ու հանգեցնում պայթյունների:

«Դա և՛ մաշվածությունն է, և՛ անորակությունը: Բացի այդ, հնարավոր է, որ բարձր ճնշում են տվել, որովհետև այսքան ժամանակ ես չէի լսել, որ ածխաթթու գազի բալոնը պայթի:  Այն նույն ճնշումը չունի, որն, օրինակ, ունի մեքենայի գազաբալոնը:  Բալոնը ստուգվում և թույլատրվում է շահագործել մասնավոր կառույցի կողմից, բայց ընդհանրապես անվտանգության հետ կապված ստուգումները պետք է իրականացնի ԱԻՆ-ը: Պետք է բացահայտի՝ խախտումներ կա՞ն, թե ոչ, հակահրդեհային իրավիճակն ինչպիսի՞ն է: Կամ, եթե օգտագործվում են ինչ-որ սարքավորումներ,  համապատասխանո՞ւմ են գործարանային տեսքին, թե ոչ»,-նկատեց մեր զրուցակիցը՝ ընդգծելով, որ ԱԻՆ-ը ոչ միայն առևտրի կենտրոններում, այլև խանութներում, սննդի կետերում ևս պետք է ստուգումներ իրականացնի:

«Կեմերովոյի հրդեհի դեպքում, ճիշտ է, այլ խնդիր էր, բայց նույն հարցն առաջացավ: Հակահրդեհային իրավիճակը չէր վերահսկվել, խախտումներ էին եղել, և դրա համար նման դեպք եղավ: Ցանկացած վայր, լինի սննդի օբյեկտ, թե առևտրի կենտրոն, ռիսկային են: Ածխաթթու գազի բալոնը գազավորված ջրերի համար են օգտագործում՝ ճնշում ստեղծելու համար: Այս պարագայում գարեջրի համար էր, ինչն այդքան էլ էական չէ: Գլխավորն այն է, որ պետք է սարքին և ստուգված լինեն այդ սարքավորումները:  Պետք է հետևություններ անեն: Ինչպես հակահրդեհային իրավիճակն են ստուգում տարբեր խանութներում, դրան էլ պետք է հետևեն նաև այլ կառույցների ստուգումները: Տեսեք՝ մեքենաների գազաբալոնները պայթյուն են առաջացնում, որովհետև  վերահսկողությունը մատների արանքով է իրականացվում:  Հիմա այդ առումով օրենք են խստացնում, թեպետ օրենքը կար, բայց չէր կիրառվում: Յուրաքանչյուր մարմին ուղղակի պետք է հստակ կիրառի օրենքը: Եթե կիրառվի՝ դժբախտ դեպքեր շատ հազվադեպ կգրանցվեն»,-եզրափակեց հ/կ նախագահը:

Աննա Բադալյան

website by Sargssyan