ՊԱՏՄՈՒԹՅԱՆ ԱՅՍ ՕՐԸ (18 ՀՈՒԼԻՍԻ)․ Մե­ղադ­րանք է առա­ջադր­վել ... ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ
Հակակոռուպցիոն պայքարի ար­դյունք­նե­րը դեռ շատ սիմ­վո­լիկ են ՄԻՋԱԶԳԱՅԻՆ
Որքանո՞վ են ավելացել փոխնախարարի դրամական միջոցները ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ
«Թե՛ դի­մորդ­նե­րի թվի նվա­զու­մը, թե՛ քննու­թյուն­նե­րի ար­... ՀԱՐՑԱԶՐՈՒՅՑ
«Պետք է կարգավորել ՀԷԿ-երի գործունեությունը, հա­կա­ռակ դեպ­ք... ՀԱՐՑԱԶՐՈՒՅՑ
Երևան, 18.Հուլիս,
00
:
00
:
00
Փոխարժեք
478.65
$
560.79
Իջևանի դեպքերը հանրությանը ներարկված կեղծ գաղափարների հետևանքն է Կողոպուտի համար հետախուզվող Վրաստանի քաղաքացին հայտնաբերվեց սահմանային անցակետում Սամվել Կարապետյանի եղբորորդին՝ Նարեկ Կարապետյանը, հարցազրույց է տվել ռուսական РБК-ին Պակիստանի իշխանությունները ձերբակալել են նախկին վարչապետին ԵԼ․ «Շկուպի» - «Փյունիկ» հանդիպման ուղիղ հեռարձակում Լարված իրավիճակ Իջևանում՝ մարզպետարանի տարածքում. այնտեղ են ոստիկանապետն ու ցուցարարները. (տեսանյութ, թարմացվում է) ՀՀ ՊՆ խաղաղապահ բրիգադի կին զինծառայողների համար վերապատրաստում է իրականացվել Արցախի խորհրդարանը կգումարի արտահերթ նստաշրջան Սահմանադրական դատարանը դիմում է ՄԻԵԴ-ին և Վենետիկի հանձնաժողովին Ոստիկանների եւ ցուցարարների բախումներից հետո Իջեւանի ԲԿ է տեղափոխվել 11 մարդ, որից 8-ը ոստիկան. Մանրամասներ (ֆոտո) Փաշինյանն այժմ նորից դիմել է կեղծիքի միջոցի․Վիկտոր Սողոմոնյան

Չկա այնպիսի մեկը, որն ալկոհոլ չի օգտագործում. իսկ որքանո՞վ է այն վնասակար

Մենք գիտենք, որ...

Ալկոհոլն օրգանիզմին միայն վնաս է տալիս և... ոչ մի օգուտ:

Իրականում այդպես չէ:

Թեպետ օրգանիզմի վրա ալկոհոլի ազդեցության մեխանիզմների հարցը շատ արդիական է համարվում, այնուամենայնիվ, այս հարցը դեռևս խորությամբ ուսումնասիրված չէ: Իրականում ուսումնասիրված ու ապացուցված են միայն ալկոհոլի մեծ քանակի վնասակար ազդեցությունները, իսկ փոքր չափաբաժիններինը՝ ոչ: Կարելի է անվերջ պնդել, որ ալկոհոլը վնասակար է, այսինքն՝ ոչ բնական սնունդ է օրգանիզմի համար, բայց փաստն այն է, որ մարդու օրգանիզմը անգամ հատուկ ֆերմենտ ունի սրա համար՝ ալկոհոլօքսիդազան: Բանն այն է, որ եթե ինչ– որ մեկը ձեզ փորձի ապացուցել, որ ինքն ընդհանրապես ալկոհոլ չի օգտագործում, ուրեմն՝ նա ստում է: Ալկոհոլի՝ էթանոլի հետքեր առկա են մրգերում՝ հատկապես գերհասունացած: Իհարկե, ալկոհոլային խմիչքներում էթանոլի քանակը անհամեմատ ավելի մեծ է, բայց այն փոքր քանակներով պարունակում է նաև ոչ ալկոհոլային խմիչքներում, օրինակ՝ կեֆիրի մեջ դրա քանակը 0,12 % է, իսկ մի քիչ թթված կեֆիրում՝ անգամ 1 %, կումիսում 1–3 % է, կվասում՝ մինչև 1,2 % և այլն: Այնպես որ, այն պնդումը, որ ալկոհոլը վտանգավոր է անգամ փոքր չափաբաժիններով, միանշանակ սխալ է: Վերջիվերջո չպետք է մոռանալ, որ ցանկացած բան էլ մեծ չափաբաժիններով վտանգավոր է, ամեն ինչ պետք է լինի նորմայի սահմաններում: Ալկոհոլը, ինչպես և, օրինակ, գլ յուկոզան կամ ճարպը, օրգանիզմում տրոհվում է մինչև ացետիլ– ԿօԱ–ի, որն էլ հենց հանդիսանում է էներգիայի աղբյուր: Էթանոլի (սպիրտի) էներգետիկ արժեքը 7 կկալ/գրամ է, համեմատության համար նշենք, որ ճարպերինը 9.29 կկալ/գրամ է, իսկ սպիտակուցներինը և ածխաջրատներինը՝ 4.1 կկալ/գրամ: Ստացվում է, որ ալկոհոլը օրգանիզմի համար բավականին հաջող էներգիայի աղբյուր է՝ մանավանդ հաշվի առնելով այն, որ օրգանիզմում ամենահեշտը տրոհվում են առավել ցածր էներգետիկ արժեք ունեցող ածխաջրատները և բարձր էներգետիկ արժեքով էթանոլը: Այս ամենը լավ են իմացել մեր պապերը, և միշտ էլ ընդունված է եղել ծանր ֆիզիկական աշխատանք կատարելիս և նախաճաշին ու ճաշին մեկ–երկու բաժակ օղի կամ գինի օգտագործելը: 

Ալկոհոլի և առողջության միջև կապի հետազոտություն է իրականացրել ապացուցողական բժշկության կնքահայր Արչի Կոկրեյնը: 1979 թվականին նա փորձել է պարզել այն, թե ինչու աշխարհի 18 երկրներում տարբեր է սրտի հիվանդություններից մահացության մակարդակը: Իրականացված հետազոտությունը հայտնաբերել է կապ սպիրտային խմիչքների, մասնավորապես գինու օգտագործման և սրտի իշեմիկ հիվանդության առաջացման դեպքերի անկման հետ: Ստացվում է, որ գինու չափավոր օգտագործումը նվազեցնում է ինֆարկտի առաջացման հավանականությունը: Սա կոչվել  է ֆրանսիական պարադոքս: Բանն այն է, որ ֆրանսիացիները շատ են ուտում կալորիական սնունդ՝ միաժամանակ ըմպելով կարմիր չոր գինի: Միևնույն ժամանակ նրանք անգամ մրգեր ուտելիս են կարմիր գինի խմում, և արդյունքում նրանց մոտ ցածր է սրտի հիվանդությունների քանակը: Սա հանրահայտ փաստ է:

Հանրահայտ է, որ ալկոհոլի փոքր չափաբաժինները բերում են օրգանիզմի ռելաքսացիայի, չեզոքացնում են լարվածությունը և խրոնիկ հոգնածությունը: Այն նաև մտերմացնում է մարդկանց, կապող օղակ է անծանոթ մարդկանց համար, և ընկերախմբում մի քանի բաժակ խմելու դեպքում ժամանակը ուրախ է անցնում, ավելանում է սրամտությունը, անկեղծությունը, կոմֆորտը և այլն: Որոշ հետազոտողների կարծիքով, ալկոհոլի փոքր չափաբաժինները բարելավում են ուղեղի աշխատանքը, նման մարդիկ ավելի քիչ են հիվանդանում Պարկինսոնի և Այցհեյմերի հիվանդությամբ: Իհարկե, այս ամենով հանդերձ, չպետք է մոռանալ նաև ալկոհոլի բոլոր հանրահայտ բացասական կողմերը:

 

Կամո Խաչիկյան

website by Sargssyan