Սուսաննա Ղազարյան. Բանաստեղծական ընտրանի (Շաբաթօրյա ընթերցու... ՄՇԱԿՈՒՅԹ
Սենիկ Հարությունյան. Երազ (Շաբաթօրյա ընթերցումներ «Փաստ» օրա... ՄՇԱԿՈՒՅԹ
Ար­դյոք հնա­րա­վո՞ր է հետ­խորհր­դա­յին տա­րած­քում նոր մի­ու... ՄԻՋԱԶԳԱՅԻՆ
ՊԱՏՄՈՒԹՅԱՆ ԱՅՍ ՕՐԸ (25 ՀՈՒՆՎԱՐԻ). Հա­յաս­տա­նը՝ Եվ­րո­պա­յի ... ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ
Նոր նախագիծ կալանքի կրմանը խոչընդոտող ծանր հիվանդության հիմք... ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ
Երևան, 25.Հունվար,
00
:
00
:
00
Փոխարժեք
478.65
$
560.79
Նիկոլ Փաշինյանի աչքին բոլորը «Աշոտյան» են թվում. Էդմոն Մարուքյանի արձագանքը Ես 20 օր սպասելու եմ, որ Փաշինյանը հրապարակի իր խոսքերը հիմնավորող որևէ օբյեկտիվ փաստ. Հրայր Թովմասյան ՀՀ քաղավիացիայի կոմիտեի աշխատակիցները, խախտելով ներքին գործավարության կարգը, նամակը չեն մուտքագրել և կոմիտեի նախագահին զեկուցել են, որ աուդիտի մասով խնդիրներ չկան. ՀՀ գլխավոր դատախազություն Չինաստանում կորոնավիրուսից առաջին բժիշկն է մահացել. լրատվամիջոցներ Անցած շաբաթ հակառակորդ արձակել է ավելի քան 700 կրակոց Գեղակերտ գյուղում այրվել են տան տանիքի փայտյա կառուցատարրերը Կոտայքի մարզի Պռոշյան գյուղում «ՎԱԶ-2114»-ը բախվել է ավտոճանապարհի բաժանարար հատվածի ծառին, դուրս եկել հանդիպակաց գոտի և կողաշրջվել. վարորդը տեղում մահացել է, 3 ուղևորները՝ հոսպիտալացվել «Շիրակը» ստուգողական խաղում հաղթեց «Լոկոմոտիվին» Մեծ հայրենականի հերոսների հիշատակը պահպանելով՝ մենք կանխում ենք ապագայում նացիզմի եւ ֆաշիզմի հայտնվելը. նախարար Երեւանի 29-ամյա բնակիչը որոնվում է որպես անհետ կորած (ֆոտո) Սուպերմարկետից բջջային հեռախոս հափշտակած տղամարդը հայտնաբերվել է Երեւանում 29-ամյա կնոջ պտուղը մահացած է ծնվել. ամուսինը մեղադրում է բժիշկներին Հանրապետության տարածքում ջերմաստիճանը հունվարի 26-ի գիշերը կնվազի 2-3, իսկ 27-29-ի գիշերն աստիճանաբար կբարձրանա 8-10 աստիճանով

Լոխումի ծագման պատմությունն ու պատրաստման եղանակը

Ռահաթ-լուխումը, կամ, ինչպես նաև կոչում են, լոխումը արևել յան քաղցրավենիք է, որը տարածված է եղել դարեր շարունակ: Այս նրբագեղ ուտեստը հայտնաբերվել է շուրջ 500 տարի առաջ և բաղկացած է շաքարավազից, օսլայից, ընկույզից և վարդի թերթերի փոքր քանակությամբ մզվածքից:

Թուրքերեն բացատրությունն է ռահա(թ)՝ հաճույք, հարմարավետություն, երջանկություն, և լոխում՝ կտորներ։ Բառն առաջացել է արաբերեն rahat al-hulqum արտահայտությունից, որը կարելի է թարգմանել որպես «քիմքի համար հաճելի»։

Արաբերենում ռահաթ-լոխումը սովորաբար անվանում են ռահա՝ առանց լոխում բառը ավելացնելու։ Գոյություն ունի լոխումի երկու տեսակ՝ շակեր-լոխում, որի հիմքը շաքարավազն է, և ռահաթ-լոխում, որի հիմքը կրախմալը կամ ալ յուրն է:

Ներկայումս ամենատարածվածը ռահաթ-լոխումն է կամ պարզապես «լոխումը»: Իսկ պատմությունն այսպիսին է: 18-րդ դարի վերջում հրուշակագործ Ալի Մուխխիդին հաջի Բեքիրը իր պատրաստած նոր քաղցրավենիքը մատուցել է թուրքական սուլթանին, որին այն շատ է դուր եկել: Հետագայում հաջի Բեքիրը ստեղծել է մի քանի նոր տեսակների լոխումներ ընկույզների օգտագործմամբ:

19-րդ դարի վերջում նրա թոռը՝ Մեհմեդ Մուխխիդինը, Բրյուսելում կայացած ցուցահանդեսում ներկայացրել է լոխումը և պարգևատրվել ցուցահանդեսի ոսկե մեդալով: Հետագայում նա սկսել է «արևել յան քաղցրավենիք» Եվրոպա մատակարարել և այն հասանելի դարձրել ամբողջ աշխարհին: 

2018 թվականի տվյալներով, լոխումը արտադրվում է աշխարհի ավելի քան 60 երկրներում, այդ թվում՝ Ասիայի, Եվրոպայի (Ռուսաստան, Ուկրաինա, Բելառուս և այլն), Լատինական Ամերիկայի և Հյուսիսային Ամերիկայի երկրներում, նաև Հայաստանում։ Ներկայումս լոխումի բազմաթիվ տեսակներ կան, որոնք, որպես կանոն, առանձնանում են իրենց լցոնումներով և արտադրության ձևով: Այս առումով լոխումները բաժանվում են խմբերի. ըստ ձևի՝ խորանարդ (խորանարդի ձևով), արաբական (պարալելեպիպիպեդների ձևով), մանկական (կենդանիների ձևերով), գլանային, ամբողջական, սեղմված, երկշերտ և այլն, ըստ տեսքի՝ սպիտակ (առանց հավելումների), մրգային (մրգային հյութերի հավելումով), ընկույզային (ընկույզով, պնդուկով, պիստակով կամ այլ ընդեղենով), ծաղկային (որպես կանոն, ավելացվում են վարդի տերևներ), մեղրային, թզային, «Վիզիր» և այլն:

Լոխումի բաղադրատոմսը այնքան պարզ է, որ այն հեշտությամբ կարելի է պատրաստել նույնիսկ տանը: Դրա համար անհրաժեշտ է 300 միլիլիտր ջրից և 1 կգ շաքարից պատրաստված օշարակ, ինչպես նաև 200 մլ ջրից և 100 գրամ օսլայից (եգիպտացորեն, բրինձ, ցորեն) պատրաստված օսլայակաթ, նաև հետագայում ցանելու համար 100 գրամ շաքարի փոշի` վանիլինի հավելումով և, իհարկե, ըստ ցանկության, այլ հավելումներ ընկույզների և մրգերի տեսքով:

Պատրաստման գործընթացը ներառում է մի քանի քայլ: Առաջին հերթին շաքարի օշարակը դրվում է կրակին և աստիճանաբար ավելացվում օսլայակաթը և խառնելով տաքացվում մինչև մասսայի որոշակի պնդանալը: 

Դրանից հետո, արդյունքում առաջացած միջանկյալ արտադրանքի մեջ լցվում է մրգային խյուս, համեմունքներ, նուշ, ընկույզ, վարդի յուղ և այլն:

Հետագայում այն խառնելով շարունակում են եփել, մին չև դրա համեմատաբար ավելի պնդանալը:

Վերջնական արտադրանքը կտրտվում է մի քանի սանտիմետր հաստությամբ, սառեցվում և թողնվում 4 ժամ, որից հետո մնում է միայն նրա վրա շաքարի փոշի ցանել:

Նյութը հրապարակման պատրաստեց Past.am-ը

website by Sargssyan