UFC 257. Արման Ծառուկյանը հաղթեց ու այն նշեց եռագույնով ՍՊՈՐՏ
Երևանում և Արարատի մարզում վթարային ջրանջատում կլինի ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ
Հայաստանից ռուս խաղաղապահների ուղեկցությամբ Ղարաբաղ է վերադա... ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ
Երևանում և մարզերում էլեկտրաէներգիայի պլանային անջատումներ ե... ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ
Ստեփանծմինդա-Լարս ավտոճանապարհը փակ է միայն բեռնատար ավտոմեք... ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ
Երևան, 24.Հունվար,
00
:
00
:
00
Փոխարժեք
478.65
$
560.79
Պետք է ապրել Հայաստանը հողատուից ազատելու, հայրենիքը շենացնելու եւ Շուշին հետ վերադարձնելու նպատակով. Շարմազանով Իմանալով՝ ինչով ավարտվեց 2018-ի հեղափոխությունը, կմասնակցեի՞ք դրան եւս մեկ անգամ․ Միքայել Մինասյան Վայոց ձորի մարզում բախվել են աղով բեռնված «ԿամԱԶ»-ը և «Mercedes»-ը. կա վիրավոր «Պարզապես եղավ այն, որ Թուրքիան ու Ադրբեջանը Հայաստանի միջոցով ճանապարհային կապ հաստատեցին միմյանց հետ». Էդիկ Մինասյան Կորոնավիրուսը և արտաքինը. Ինչպե՞ս պայքարել պանդեմիայի ֆոնին առաջացած խնդիրների դեմ «Այն կարգի հպարտ են կանգնած, կարծես ամբողջ Ադրբեջանը գրավել են, Արցախը արդեն Հայաստանի միջազգայնորեն ճանաչված մաս է, Բաքուն էլ ռուսներին վարձով են տվել». Հովհաննես Ավետիսյան Եթե Դուք միսը սառեցնում եք, ամպայման կարդացեք սա. Այս սխալը շատեր են թույլ տալիս «Իմ մի կյանքը, 100 հայի կյանք է». Գառնիկը զոհվեց պատերազմի ավարտից 2 ժամ հետո Ալիևը պարում է Նիկոլ նվաստացնող և հեգնող «Noldu Pashinyan» երգի տակ. (Video) Ադրբեջանցի և հայ զինվորները նոր սահմանին միմյանցից մի քանի մետր հեռավորության վրա են Կարսի զորավարժությունների տեխնակական բնութագրից դատելով, սա ևս հարձակվողական բնույթի է Հունաստանն ու Թուրքիան 5-ամյա ընդմիջումից հետո վերսկսում են երկխոսությունը Սահմռկեցուցիչ սպանություն Շուշիում, որն իրականացրեցին հայերն ու թուրքերը Հայերի զգոնությունը թուլացնելու համար խոսում են, իբր թե հարևանությունից և խաղաղությունից. Դմիտրի Եվստաֆև

Թեթև գազավորված գինին... Շամպայնից

Շամպայնը ալկոհոլային խմիչք է, որը մարդկանց հայտնի է դարձել ավելի քան 350 տարի: Այն նաև կոչվում է թեթև գազավորված գինի: Շամպայնը հայտնվել է Ֆրանսիայի հյուսիս-արևելքում գտնվող Շամպայն նահանգում, որը հնուց էր հայտնի իր գինեգործությամբ: Պղպջակներով գինու մասին առաջին փաստագրված հիշատակումը թվագրվում է 1668 թվականով: Հենց այդ ժամանակ էլ աբբա Գոդինոն իր եկեղեցական գրքում նկարագրել է «թեթև գունավորված, գրեթե սպիտակ` գազերով հագեցած գինին»: Դրանից 20-30 տարի անց գազավորված գինիները տարածվել են Ֆրանսիայում: 

Շամպայնի աճող ժողովրդականութան հետ աճել է նաև արտադրողների թիվը, ինչպես նաև բարելավվել է որակը: Ֆրանսիացի գինեգործները շամպայնի արտադրության համար օգտագործել են գինու կրկնակի խմորման տեխնոլոգիան, որի ժամանակ գազը առաջանում է տարողություններում: Իսկ մինչ այդ գազի առաջացումը համարվել է երկրորդական և հաշվի չի առնվել: Ֆրանսիական աբբայություններում արտադրված գինիները մեծ ժողովրդականություն են վայելել: 

Դրան նպաստել են Պերինյոնի տան և Ուդարի տաղանդավոր գինեգործները, որոնք կարևոր դեր են խաղացել շամպայնի արտադրության զարգացման մեջ: Այնուամենայնիվ, երկար տարիներ գինին գործնականում պատրաստվել է տնայնագործական պայմաններում, չեն եղել ճշգրիտ տվյալներ ֆերմենտացման գործընթացների վերաբերյալ, տեխնոլոգիայի պահպանման ժամանակ եղել են բազմաթիվ սխալներ, ոչ մի բան չի գրանցվել:

 Նաև արտադրության ընթացքում առկա թերությունների մեծ տոկոսը հաճախ հանգեցրել է ճնշման պատճառով տարողությունների վնասման: Մինչև 18-րդ դարի կեսերը շամպայնը սպառողներին առաքվել է տակառներով, որոնց վրա եղել են շշալցման գրավոր ցուցումներ: Շամպայնի գյուտը ընդունված է վերագրել Պերինյոնի տանը, ավելի կոնկրետ՝ Պիեռ Պերինյոնին: Բենեդիկտյան այդ վանականը հրաշալի պատրաստված է եղել և ունեցել է գինեգործության ֆենոմենալ հոտառություն: 

1670 թվականին նրան են վստահվել Օթվիլերյան աբբայության գինու նկուղները: Նրա գյուտերի զինանոցում է կարմիր խաղողի տեսակներից ստացվող սպիտակ փրփրուն գինին, ինչպես նաև այլ տեխնոլոգիաները և գինիների պահպանման տեխնիկան: Պերինյոնի տունը հայտնի է նաև խցանափայտի կեղևից խցան պատրաստելու գյուտով, որը թույլ է տվել հերմետիկորեն խցանել գինին շշի մեջ և թույլ չտալ գազերի արտահոսքը: Շամպայնի առաջացման պատմության մեջ ոչ պակաս կարևոր և հայտնի գինեգործ է վանական Ուդարը: 

Նա Սեն Պիերի աբբայությունում զբաղվել է փրփրուն գինիների արտադրությամբ: Ուդարի արտադրանքը ավելի հանրաճանաչ է եղել, քան Շամպայն նահանգի գինիները, բայց աբբայական արտադրության ծավալները զգալիորեն ցածր են եղել, որն էլ վճռորոշ դեր է խաղացել անվան առաջացման գործում: 

19-րդ դարը շամպայնի արտադրության մեջ է մտցրել լրացուցիչ նյութեր և տեխնոլոգիաներ: Խմորման և նստեցման համար սկսել են օգտագործվել խորքային նկուղներ, որտեղ առկա է հաստատուն խոնավությունն ու ջերմաստիճանը: 

Նաև մեխանիզացվել է գինեգործության գործընթացը: Իսկ 19-րդ դարի կեսերից ի վեր շամպայնի արտադրությունը դրվել է հոսքագծի մեջ և հասցվել արդյունաբերական մասշտաբների:

 

website by Sargssyan