Առողջապահության նախարարությունը կրկին զգոնության կոչ է անում ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ
«Վեոլիա Ջուր»-ը տեղեկացնում է իր հաճախորդներին և սպառողներին... ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ
Փաշինյանը նոր նշանակումներ է կատարել վարչապետի աշխատակազմում ՔԱՂԱՔԱԿԱՆ
Սյունիքում և Գեղարքունիքում կան մարդկանց կյանքին սպառնացող ի... ՔԱՂԱՔԱԿԱՆ
Բոլոր զինվորականները բանակի ներսում են և բանակի կողքին. ԶՈՒ ... ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ
Երևան, 05.Մարտ,
00
:
00
:
00
Փոխարժեք
478.65
$
560.79
Կներեք, ես սովոր չեմ այսպես արտահայտվելու, բայց այս անգամ ստիպված էի, քանզի սա արդեն չափն անցնում է. Սենոր Հասրաթյան Ալիևը Մեհրիբան Ալիևային նոր պաշտոնում է նշանակել 8 օր, 8% cashback «Մերի» խանութ-սրահներում IDBank-ի Visa քարտերով Պետական պահպանության ծառայությունն ԱԱԾ-ից առանձնացնելու նպատակն է, որ Փաշինյանն ունենա իր անձնական զորքը. Վանեցյան Լևոն Արոնյանին ՀՖԿՍՊԻ պատվավոր պրոֆեսորի կոչում է հանձնվել Լուվր է վերադարձվել Վերածննդի դարաշրջանին պատկանող զրահը, որը գողացել էին տասնամյակներ առաջ LME. Գունավոր մետաղների գները չեն փոխվել Գերմանական ինդեքսը նվազել է, ֆրանսիականը՝ աճել․ Եվրոպական ինդեքսներ Չինաստանը որոշել է բարձրացնել կենսաթոշակային տարիքը Դոլարի փոխարժեքն աճել է. եվրոն էժանացել է շուրջ 5 դրամով Ոչինչ չի խանգարում Օնիկ Գասպարյանին ձերբակալել պետական դավաճան Նիկոլ Փաշինյանին, առկա են բոլոր իրավական հիմքերը. Ղազինյան Հետաքրքիր զուգադիպությամբ այդ օրը ծնվել են նաև Սամվել Բաբայանը և Վիտալի Բալասանյանը Անհեռատես և չկշռադատված քաղաքականությամբ կառավարող ուժն ավելի է արագացնում տնտեսության անկումը. Նաիրի Սարգսյան (Տեսանյութ) Առողջապահության նախարարությունը կրկին զգոնության կոչ է անում «Վեոլիա Ջուր»-ը տեղեկացնում է իր հաճախորդներին և սպառողներին. Ջուր չի լինելու Փաշինյանը նոր նշանակումներ է կատարել վարչապետի աշխատակազմում Եվրոպա՞, թե՞ Ռուսաստան Օնիկ Գասպարյանն անելու է հաջորդ քայլը. Սոնա Աղեկյան Սյունեցիները բացարձակ անհանգստության կարիք չունեն. ՊՆ փոխնախարար

Թեթև գազավորված գինին... Շամպայնից

Շամպայնը ալկոհոլային խմիչք է, որը մարդկանց հայտնի է դարձել ավելի քան 350 տարի: Այն նաև կոչվում է թեթև գազավորված գինի: Շամպայնը հայտնվել է Ֆրանսիայի հյուսիս-արևելքում գտնվող Շամպայն նահանգում, որը հնուց էր հայտնի իր գինեգործությամբ: Պղպջակներով գինու մասին առաջին փաստագրված հիշատակումը թվագրվում է 1668 թվականով: Հենց այդ ժամանակ էլ աբբա Գոդինոն իր եկեղեցական գրքում նկարագրել է «թեթև գունավորված, գրեթե սպիտակ` գազերով հագեցած գինին»: Դրանից 20-30 տարի անց գազավորված գինիները տարածվել են Ֆրանսիայում: 

Շամպայնի աճող ժողովրդականութան հետ աճել է նաև արտադրողների թիվը, ինչպես նաև բարելավվել է որակը: Ֆրանսիացի գինեգործները շամպայնի արտադրության համար օգտագործել են գինու կրկնակի խմորման տեխնոլոգիան, որի ժամանակ գազը առաջանում է տարողություններում: Իսկ մինչ այդ գազի առաջացումը համարվել է երկրորդական և հաշվի չի առնվել: Ֆրանսիական աբբայություններում արտադրված գինիները մեծ ժողովրդականություն են վայելել: 

Դրան նպաստել են Պերինյոնի տան և Ուդարի տաղանդավոր գինեգործները, որոնք կարևոր դեր են խաղացել շամպայնի արտադրության զարգացման մեջ: Այնուամենայնիվ, երկար տարիներ գինին գործնականում պատրաստվել է տնայնագործական պայմաններում, չեն եղել ճշգրիտ տվյալներ ֆերմենտացման գործընթացների վերաբերյալ, տեխնոլոգիայի պահպանման ժամանակ եղել են բազմաթիվ սխալներ, ոչ մի բան չի գրանցվել:

 Նաև արտադրության ընթացքում առկա թերությունների մեծ տոկոսը հաճախ հանգեցրել է ճնշման պատճառով տարողությունների վնասման: Մինչև 18-րդ դարի կեսերը շամպայնը սպառողներին առաքվել է տակառներով, որոնց վրա եղել են շշալցման գրավոր ցուցումներ: Շամպայնի գյուտը ընդունված է վերագրել Պերինյոնի տանը, ավելի կոնկրետ՝ Պիեռ Պերինյոնին: Բենեդիկտյան այդ վանականը հրաշալի պատրաստված է եղել և ունեցել է գինեգործության ֆենոմենալ հոտառություն: 

1670 թվականին նրան են վստահվել Օթվիլերյան աբբայության գինու նկուղները: Նրա գյուտերի զինանոցում է կարմիր խաղողի տեսակներից ստացվող սպիտակ փրփրուն գինին, ինչպես նաև այլ տեխնոլոգիաները և գինիների պահպանման տեխնիկան: Պերինյոնի տունը հայտնի է նաև խցանափայտի կեղևից խցան պատրաստելու գյուտով, որը թույլ է տվել հերմետիկորեն խցանել գինին շշի մեջ և թույլ չտալ գազերի արտահոսքը: Շամպայնի առաջացման պատմության մեջ ոչ պակաս կարևոր և հայտնի գինեգործ է վանական Ուդարը: 

Նա Սեն Պիերի աբբայությունում զբաղվել է փրփրուն գինիների արտադրությամբ: Ուդարի արտադրանքը ավելի հանրաճանաչ է եղել, քան Շամպայն նահանգի գինիները, բայց աբբայական արտադրության ծավալները զգալիորեն ցածր են եղել, որն էլ վճռորոշ դեր է խաղացել անվան առաջացման գործում: 

19-րդ դարը շամպայնի արտադրության մեջ է մտցրել լրացուցիչ նյութեր և տեխնոլոգիաներ: Խմորման և նստեցման համար սկսել են օգտագործվել խորքային նկուղներ, որտեղ առկա է հաստատուն խոնավությունն ու ջերմաստիճանը: 

Նաև մեխանիզացվել է գինեգործության գործընթացը: Իսկ 19-րդ դարի կեսերից ի վեր շամպայնի արտադրությունը դրվել է հոսքագծի մեջ և հասցվել արդյունաբերական մասշտաբների:

 

website by Sargssyan