Օդաչուների թուրքերենով խոսակցություններն արձանագրված են. կիր... ԲԼՈԳ
Կորոնավիրուսով վարակվածների ու մահացածների թիվն՝ այսօր ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ
«Դու էլ գնա՛, մասնակցի՛ր պատերազմին, մի փամփուշտ ավել կկրակե... ՄԻՋԱԶԳԱՅԻՆ
Մարտավարական նախաձեռնությունը իր օգտին բարելավելու հակառակոր... ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ
Բացառիկ ու աննախադեպ է այս պատերազմի ոչ միայն թափն ու ծավալը... ԲԼՈԳ
Երևան, 30.Սեպտեմբեր,
00
:
00
:
00
Փոխարժեք
478.65
$
560.79
«Վահագնի կյանքին ոչ մի վտանգ չի սպառնում». «Վերջին ուսուցչից» հայտնի Վահագն Սամվելյանը ծանր վիրավորում է ստացել Արցախում Մառնեուլիում ծեծի են ենթարկել «Մթավարի արխի» հեռուստաալիքի նկարահանող խմբին Ադրբեջանի կորուստներից ևս 35 հայտնի անուն Եգոր Գլումովը որպես կամավոր սահման է մեկնելու Օդաչուների թուրքերենով խոսակցություններն արձանագրված են. կիրառվում են օդ-ցամաք հեռահար հրթիռներ. Հովհաննիսյան Կորոնավիրուսով վարակվածների ու մահացածների թիվն՝ այսօր «Դու էլ գնա՛, մասնակցի՛ր պատերազմին, մի փամփուշտ ավել կկրակենք». Փայլանին սպառնում են Արցախի հյուսիսում հակառակորդը ակտիվ է. Արծրուն Հովհաննիսյան Փաշինյան. Պուտինի հետ չի քննարկվել Մոսկվայի ռազմական միջամտության հնարավորությունը Ադրբեջանի ՊՆ-ն մեկ օրվա սեփական կորուստների թիվը շփոթել և վերագրում է հայկական ուժերին. ՊՆ խոսնակ Թիկունքից՝ սահմանին. ԱԻՆ-ը հումանիտար օգնություն է տանում Արցախ Մարտավարական նախաձեռնությունը իր օգտին բարելավելու հակառակորդի բոլոր փորձերը ձախողվել են. Արցախի ՊԲ-ն մանրամասնում է «Ստեղ ենք, դուք մենակ չեք, ձեր թիկունքին սար ու թիկունք կա». Զինվորների կոչն առաջնագծից «Ամուսինս ասաց՝ մեր տղան պետք է գնա՝ մասնակցի»․Աշոտ Փաշինյանը պահեստայինում է Բացառիկ ու աննախադեպ է այս պատերազմի ոչ միայն թափն ու ծավալը, այլ նաև ռազմագիտական բաղադրիչները. ՊՆ Արցախյան ռազմաճակատի ամբողջ երկարությամբ այս պահի դրությամբ հրետանային փոխհրաձգություն է. ՊՆ Այս օրերին Արցախի նախագահ Արայիկ Հարությունյանը մարտական մկրտություն ստացավ․ նա կատարեց խոստումը. «Հրապարակ» Երբ Հայաստանը կդիմի ՀԱՊԿ-ին. «Ժողովուրդ» Արցախյան ռազմաճակատի ամբողջ երկարությամբ այս պահի դրությամբ հրետանային փոխհրաձգություն է․ ՊՆ

Ինչպե՞ս են առաջին անգամ ստացել խտացրած կաթ

Խտացրած կաթը կովի կաթի ջրազատված պահածո է։ Միանշանակ կարծիք չկա այն մասին, թե ում է պատկանում խտացրած կաթ ստեղծելու առաջնայնությունը: Ոմանք այս հարցում դափնին տալիս են պահածոների ֆրանսիացի գյուտարար Նիկոլաս Ֆրանսուա Ապպերին: Հենց նա է ուշադրություն դարձրել այն փաստին, որ եթե սննդային հեղուկը հերմետիկ փակվի տարողության մեջ և եփվի, ապա այն կարելի է շատ ավելի երկար պահել: Դա նրան դրդել է նմանատիպ փորձեր կատարել կաթի հետ: Բայց քանի որ ապակե տարողությունները հաճախ են պայթում բարձր ջերմաստիճանից, Ապպերն ի վերջո փորձել է փոխարինել դրանք մետաղականով: Նման կերպ հայտնվել են պահածոները: Գյուտարարը շարուն ակել է փորձեր կատ արել տար բ ե ր սննդամթերքների հետ:

Շուտով նա բացել է իր սեփական խանութը, իսկ նրա արտադրանքը մեծ ժողովրդականություն է վայելել, և 1810 թվականին Ապպերը իր գյուտի համար անգամ մրցանակ է ստացել Նապոլեոն Բոնապարտից: Նույն թվականին լույս է տեսել նաև նրա աշխատությունը, որտեղ նկարագրվում է սննդի պահածոյացման գործընթացը: Ամերիկացի Գեյլ Բորդենը ևս զբաղվել է սննդամթերքի երկարաժամկետ պահպանման հարցերով: Նա ուշադրություն է դարձրել այն փաստի վրա, որ եթե եռման ընթացքում կաթին ավելացնում են շաքար, ապա այն դառնում է ավելի խիտ և համեղ: Բայց այդ դեպքում պատրաստման ընթացքում տաքացվող խառնուրդը հաճախ այրվում է և նստում տարողության հատակին և պատերին: Վակուումային թավայի օգտագործումը նույնպես չի օգնել լուծել այդ խնդիրը:

Այնուհետև Բորդենը պարզապես փորձել է սովորական յուղով պատել տարողության հատակն ու պատերը: Նման կերպ 1849 թվականին ստեղծվել է խտացրած կաթի արտադրության առաջին սարքը: Յոթ տարի անց Բորդենը արտոնագրել է իր հայտնագործած՝ շաքարով խտացրած կաթի արտադրության տեխնոլոգիան: Երկու տարի անց նա բացել է խտացրած կաթի առաջին գործարանը: Այդ սննդատեսակը հատկապես հայտնի է դարձել Քաղաքացիական պատերազմի տարիներին, ինչը հետագայում թույլ է տվել Բորդենին բացել ևս մի քանի ձեռնարկություն: Գոյություն ունի խտացրած կաթի պատմության մեկ այլ տարբերակ:

Ենթադրվում է, որ այդ սննդատեսակը ստացվել է պատահաբար՝ 1829 թվականին Արգենտինայում: Այդ ժամանակահատվածում երկրում քաղաքացիական պատերազմ է եղել, որն արդեն ավարտին է մոտեցել: Արգենտինայի երկու գեներալ խաղաղության պայմանագիր են ստորագրել միմյանց միջև և տոնակատարություն կազմակերպել ի պատիվ այդ իրադարձության: Դրան նախապատրաստվելիս սպասուհին պատահաբար կրակի վրա է թողել կաթով լի տարողությունը: Բնականաբար, կաթը փչացել է, բայց գեներալներից մեկը, ճաշակելով ուտեստի մնացորդները, հայտարարել է, որ այն շատ համեղ է, որից հետո խտացրած կաթը մեծ ժողովրդականություն է ստացել երկրում:

Ռուսաստանում խտացրած կաթի պատմությունը սկսվել է 1881 թվականից: Այնուամենայնիվ, խտացրած կաթը շատ տարածված չի եղել, և, որպես արդյունք, շուտով փակվել է Օրենբուրգում գործող միակ գործարանը: Ճիշտ է, եղել են նաև մի քանի այլ գործարաններ, որոնք խտացրած կաթ են արտադրել սահմանափակ քանակությամբ: Այս սննդատեսակի նկատմամբ վերաբերմունքը փոխվել է Առաջին համաշխարհային պատերազմի տարիներին: Այդ ժամանակ խտացրած կաթը առանձնահատուկ արժեք է ունեցել, ուստի այն տրվել է միայն հիվանդներին և զինվորականներին: Հետպատերազմյան տարիներին սկսվել է խտացրած կաթի զանգվածային արտադրություն ամբողջ ԽՍՀՄ-ում:

Դրա արտադրության համար ավելի ու ավելի շատ գործարաններ են բացվել: Խտացրած կաթ ստանալու տեխնոլոգիական գործընթացը բավականին պարզ է, և այն գործնականում չի փոխվել իր գյուտի ժամանակներից ի վեր: Կաթը մասամբ գոլորշիանում է և խտացվում շաքարով: Ցանկության դեպքում անգամ տնային պայմաններում կարելի է պատրաստել համեղ և սննդարար խտացրած կաթ:

website by Sargssyan