Հայ ժողովրդի բոլոր ժամանակների մեծագույն ավանտյուրիստը...«Փաստ» ՎԵՐԼՈՒԾԱԿԱՆ
«Իսկանդերյան հեղափոխություն»․ «Փաստ» ՀԱՐՑԱԶՐՈՒՅՑ
«Թևակոխել ենք մի փուլ, որը մեր երկրի համար շրջադարձային է լի... ՀԱՐՑԱԶՐՈՒՅՑ
Ինչ-որ բան անելու պարզապես ունակ չեն․ «Փաստ» ՎԵՐԼՈՒԾԱԿԱՆ
«Երկրի ավերակ կողմը»․ «Փաստ» ՔԱՂԱՔԱԿԱՆ
Երևան, 28.Փետրվար,
00
:
00
:
00
Փոխարժեք
478.65
$
560.79
Աշտարակի քրեական հետախույզները թմրամիջոցի իրացման դեպք են բացահայտել․ մեկ անձ ձերբակալվել է Աշխարհում կորոնավիրուսի դեմ պատվաստվածների թիվը կրկնակի գերազանցել է վարակվածների քանակը Փետրվարի 28-ին Բաղրամյան պողոտայում տեղի կունենա հիշատակի հավաք. «Հայրենիքի փրկության շարժում» «Դիտվում է կորոնավիրուսային հիվանդության նոր դեպքերի կայուն աճ». Գևորգ Սիմոնյան Reuters. Ռուս գիտնականները հաստատել են «Սպուտնիկ V» պատվաստանյութի արդյունավետությունը կորոնավիրուսի նոր շտամերի դեմ Մինչ օրս էլ Ադրբեջանում շարունակվում է հայատյացությունը. ՀՀ ՄԻՊ Արցախը ոչ մի պարագայում չի կարող Ադրբեջանի մաս կազմել. ԱԳ նախարար Խոշոր ու շղթայական ավտովթար է տեղի ունեցել Երևանում Ադրբեջանի ԱԳՆ-ն Հայաստանին մեղադրել է «ԼՂ տարածքում զինծառայողներ տեղակայելու մեջ» Երիտասարդին, ում Նիկոլ Փաշինյանն ասել էր «Քո հետևից կգան», ծեծել են՝ պատճառելով մարմնական վնասվածքներ. Yerkir.am ՀՀ ՊՆ-ն հայտարարություն է տարածել Խոշոր ավտովթար–վրաերթ` Վարդենիսում. տուժել են երեխաներ (տեսանյութ) Ոստիկանության զորքերը հեռացան Բաղրամյան պողոտայից (տեսանյութ) Կյանքից թանկ միայն պատիվն է, իսկ պատվից բարձր միայն հայրենիքը. Արթուր Վանեցյան ԳՇ հայտարարությունն ու նոր, այլընտրանքային բևեռը. (տեսանյութ) Հայրենիքի դեմը չոքելու ես, բայց ներող չի լինելու. Արմեն Աշոտյան Լեգենդար 5-րդ բրիգադի սպաներն, ազատամարտիկներն ու զինվորները միանում են Փաշինյանի հրաժարականի պահանջին Վեճ` քաղաքացու և ոստիկանի միջև (տեսանյութ) 10 ապրանքատեսակ, որոնք կդադարեք գնել, եթե իմանաք՝ ինչից են պատրաստվում Ադրբեջանը խոշտանգելով բանտում սպանել է որոշ գերիների. Արտակ Բեգլարյան

«Վինեգրետ» աղցան. ի՞նչ է նշանակում ռուսական ուտեստի ֆրանսիական անվանումը .«Փաստ»

«Փաստ» օրաթերթը գրում է

Եթե խոսենք խորհրդային ժամանակների սիրելի աղցանների մասին, ապա առաջին հերթին պետք է նշել «վինեգրետ» աղցանը։ Ֆրանսիական գեղեցիկ անվանումով այդ աղցանը ներկայումս էլ հաճախ է հայտնվում մեր սեղաններին։ Սկզբի համար հարկ է նշել, որ, հակառակ տարածված կարծիքի, այդ աղցանը ամենևին էլ հին ռուսական ուտեստ չէ, և այն հնարել են համեմատաբար վերջերս: Այնուամենայնիվ, այդ հարցում կան մի քանի վարկածներ... Դրանցից մեկի համաձայն, առաջին անգամ «վինեգրետը» մատուցվել է Եկատերինա Մեծին, որը, հազիվ համտեսելով այդ սառը ուտեստը, բացականչել է. «Фи, не грето!» (ֆու, տաք չէ), և նման կերպ ամրագրվել է վինեգրետ անվանումը։ Այնուամենայնիվ, պատմաբանները գտնում են, որ վինեգրետ անունը գալիս է ֆրանսերենից, որտեղ «vinaigre»-ն գինու քացախն է կամ շատ թթու գինին, իսկ «vinaigrette»-ը աղցանի սոուսն է, որը պետք է ներառի քացախ և բուսական յուղ:

Այդ սոուսը պատրաստելու համար աղը և պղպեղը լուծում են գինու քացախի մեջ (որպես տարբերակ կարելի է օգտագործել կիտրոնի կամ լայմի հյութ), որից հետո ավելացնում են բուսական յուղ և հարում այնքան, որ ստացվի էմուլսիոն զանգված: Դրանից հետո, ըստ ցանկության, ավելացվում է մաղադանոս, գլուխ սոխ, սամիթ, թարխուն, չերվիլ, կանաչ սոխ, իսկ կայունացման համար՝ նաև մանանեխ կամ խաշած ձվի դեղնուց: Ինչպես երևում է նշված բաղադրատոմսից, ժամանակակից «վինեգրետում» նախկին «վինեգրետ» սոուսից մնացել է միայն դրա ֆրանսիական անունը։

Դժվար թե ժամանակակից տնային տնտեսուհիները «վինեգրետ» պատրաստելիս այն համեմեն հին բաղադրատոմսի սոուսով, լավագույն դեպքում կօգտագործվի ձիթայուղով քացախ կամ էլ միայն ձիթայուղ։ «Վինեգրետ» աղցանը տարածված է եղել ինչպես Ռուսաստանում, այնպես էլ ԽՍՀՄ այլ հանրապետություններում, ու հիմա էլ շատ հարգի է հետխորհրդային երկրներում։ Ըստ մեկ այլ վարկածի, խաշած ճակնդեղից, կարտոֆիլից, գազարից, թթու վարունգից և կանաչ սոխից կամ կաղամբից պատրաստվող աղցանը ծնվել է Ալեքսանդր 1-ինի ցարական խոհանոցում, որտեղ ժամանակին աշխատել է հայտնի ֆրանսիացի խոհարար Անտուան Քարեմը: Դիտելով ռուս խոհարարների աշխատանքը, որոնք իրեն անծանոթ աղցան են պատրաստել, և տեսնելով, որ այն համեմում են քացախով, Անտուանը բացականչել է. «Vinaigre?» («քացա՞խ»), ինչից ռուս խոհարարները որոշել են, որ ֆրանսիացին նշում է ուտեստի անունը, և դրականորեն գլխով են արել ասելով. «Վինեգրետ, վինեգրետ...»:

Այդպես էլ ցարական ճաշացուցակում հայտնվել է այդ անունով մի անսովոր աղցան, որը շուտով լայն ժողովրդականություն է ստացել և սիրվել հասարակ մարդկանց կողմից: Այդ սառը աղցանը հետագայում արմատավորվել է ռուսական խոհանոցում, քանի որ այն գրեթե բոլորին է դուր եկել: Ավելին, հասարակ մարդիկ, իհարկե, բարելավել են բաղադրատոմսն ըստ իրենց քիմքի: Նման կերպ նրանք սկսել են «վինեգրետին» ավելացնել ճակնդեղ, լոռամիրգ, թթու կաղամբ և այլն, որոնք բոլորը բացառապես խոհանոցի ռուսական հատկանիշներ են: Բայց «վինեգրետի» համար ամենակարևորը սոուսն է: Այնպես որ, եթե ցանկություն կա պատրաստել «ճիշտ» աղցան, ապա դրա համար առնվազն պետք է խառնել բուսական յուղը աղի, սև պղպեղի և քացախի թույլ լուծույթի հետ:

Կամո Խաչիկյան

Մանրամասները՝ «Փաստ» օրաթերթի այսօրվա համարում

website by Sargssyan