Շնիցել. կերակուր, որի բազմազանության պակաս չկա. «Փաստ»
ՀԱՆՐԱՀԱՅՏ ՄՈԼՈՐՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ![Շնիցել. կերակուր, որի բազմազանության պակաս չկա. «Փաստ»](/timthumb.php?src=disc/22-06-23/fc2d88fbbd68eb1e16115215f09c780f.jpg&w=780)
«Փաստ» օրաթերթը գրում է
Շնիցելը (գերմաներեն schnitzen) բարակ շերտով միս է, որը թաթախված է պաքսիմատով և տապակված տաք յուղի մեջ՝ խոր ընկղմմամբ։ Այն տարբերվում է ցանկացած այլ տապակված մսից իր տապակելու եղանակով և նրանով, որ միսը ծեծված չէ, և որ թաթախված է պաքսիմատով: Ճիշտ պատրաստված շնիցելը ունի ոսկե-նարնջագույն երանգ և փխրուն է: Շնիցելը սովորաբար մատուցվում է կիտրոնի, լոռամրգի կամ այլ սոուսով և որևէ խավարտով: Գերմաներենում «շնիցել» նշանակում է «կտրվածք», «կտոր» կամ «սղոցված»: Շնիցելի չեխական «բարեկամը» ռժիզեկն է: Ներկայում կա շնիցելի տեղական տարբերակների լայն տեսականի, օրինակ՝ բեռլինյան շնիցել, փարիզյան շնիցել, որսորդական շնիցել, համբուրգյան շնիցել, կոորդոն կապույտ և շատ այլ ուրիշներ:
Շնիցելի պատմությունն իրենից ներկայացնում է առանց ոսկորների փխրեցված և տապակած մսային ուտեստների բազմազանություն: «Շնիցել» անունն ի սկզբանե վերաբերել է հորթի մսից պատրաստված վիեննական ուտեստին՝ վիեննական շնիցելին, որը տարածված է եղել 19-րդ դարի երկրորդ կեսին: Գերմանիայում այդ ուտեստը մեծ չափերի է եղել, չափից ավելի մեծ հորթի մսի շատ բարակ կտոր, որը թաթախված է պաքսիմատի մեջ: Գոյություն ունեն այդ ուտեստի տարածքային այլ տարատեսակներ, մի քանիսն իրենցից ներկայացնում են նախքան պաքսիմատապատելը և տապակելը սնկով և սոխով լցոնած աղացած միս: Շնիցելի առաջացման պատմությունը հստակ հայտնի չէ, բայց այն կարող է ծագած լինել Իտալիայում, քանի որ շատ է նման իտալական մի ուտեստի՝ միլանյան կոտլետին:
Շնիցելի մասին ամենավաղ գրառումները հայտնաբերվել են Ավստրիայում 19-րդ դարի կեսերին, բայց բուն այդ կոտլետները կարող են ստեղծված լինել դրանից շատ առաջ: Բանն այն է, որ շատ տարբեր խոհանոցներում կան շնիցելի նման ավանդական ուտեստներ: Շնիցելը, ինչպես և միլանյան իտալական կոտլետը, ավանդաբար պատրաստվում է հորթի մսով, բայց ներկայում այն երբեմն պատրաստվում է խոզի մսով: Ավստրիայից դուրս տարածված է նաև հավի և տավարի մսով շնիցելը: Այդ ուտեստի տարբերակը տարածված է Կենտրոնական և Հարավային Ամերիկայում, որտեղ այն սովորաբար պատրաստվում է տավարի մսով և կոչվում է միլանես: Նման հացաթխված կարկանդակները կարող են ծառայել նաև որպես բուտերբրոդներ։ Բացի դա, դրանք երբեմն տապակվում են՝ ձու ավելացնելով:
Պետք է նշել, որ հավի տապակած սթեյքը՝ ամերիկյան հարավի ուտեստը, անկասկած, գերմանացի և ավստրիացի ներգաղթյալներից Տեխաս տեղափոխված շնիցելից է առաջացել: Իրանում և Իսրայելում այդ ուտեստի՝ հավի կրծքամսի տարբերակն է տարածված: Աշկենազցի հրեաները, որոնք տեղափոխվել են Իսրայել, ուտեստը բերել են Եվրոպայից, բայց Իսրայելում հորթի միսը երկար ժամանակ հասանելի չի եղել, ուստի այն փոխարինվել է հավի կամ հնդկահավի մսով: Նշենք, որ Իսրայելում խոզի միս չեն ուտում կրոնական արգելքների պատճառով: Ավստրալիայում այդ ուտեստի՝ տավարի մսով տարբերակն է տարածված, որը սովորաբար կոչվում է շնիտեր և սիրված պանդոկային կերակուր է:
Շնիցել ուտում են նաև սկանդինավյան երկրներում, որտեղ սովորաբար այդ ուտեստը մատուցվում է կապերսներով և անչոուսներով: Շնիցելի պատմության որոշ հետաքրքիր մանրամասներ են ներառված դրա բուլղարական տարբերակում, որում մսակտորի փոխարեն օգտագործվում է աղացած հորթի միս։ Իսկ ռումինական շնիցելը խճանկար է, որը պատրաստվում է երկու տարբեր մսակտորների բանջարեղենային շերտավորված միջուկով։ Իսկ Կորդոն բլ յու շնիցելը, որը պատրաստվում է պանրով և խոզապուխտով՝ լցոնված հորթի մսի բարակ կտորներով կամ էլ հավի մսով, նույնքան սիրված տարբերակ է ամբողջ աշխարհում, որքան խիստ հանրահայտ պիցցան:
ԿԱՄՈ ԽԱՉԻԿՅԱՆ
Մանրամասները՝ «Փաստ» օրաթերթի այսօրվա համարում
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/3b135f348404fc342070bcb829c93ad4.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/d4cd5e6db8ced4f96cdc21debb0c375c.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/48f33f29aac9e85eafd94a1646844211.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/7651c9b388ed53262dec038d0021978d.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/c944ad6efd50ae04ebb2c0830c6ba485.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/c2b4b0383efa905e445945238b6f80fe.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/4be616ea97da1140b4cf60f63ca15055.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/ee49af692bb05832b1d0b87064657fc0.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/d43d0dae0ec5baff0965b1bb47fbcca5.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/747d0f849ffb1b2cfa1e22a438eb7565.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/abb3c4474fa628d713b57922f921df77.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/16bab422cfdab624e4d2d0a3bad9caad.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/ea1e39ea230b6397d48da247fcbd3b33.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/2798b36e7369945921672d7bb5e67118.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/7a9812e528b7ce925561506205b6501d.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/a6380f2c5d50f514ec1b3d4cb642f4f9.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/f79946a84f362e51afc3697ff00ea512.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/4819483eea5e60aa0a9815495a6f2b17.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/807b228a294c2a58cb8a4ddaa7136ee6.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/6e24ed9bf96264f05c08919453378abe.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/3a1ada0494e276fc78991b92a721c57f.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/23958bde588ec7b7ef98db83c7efec9c.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/6eb360c1fc1f59b8e660066ef56143bc.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/5446dc64a3d95b3558c94a2e7113b94f.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/1d9f53fcc99fea256e9d87406a684332.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/d2215e84cec73b4b3443b7ae90798e5d.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/26-07-24/2d5c6beee7ac76c8711778dca5942432.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/25-07-24/314de25b60ed5a63ba157fc7dc4a530a.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/25-07-24/20aeb363141bd0911046cdf163758a31.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/25-07-24/fea3379ae94d669e90916d1bfc6fee11.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/25-07-24/7167ec1af7d0d23137df926d44b7c288.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/25-07-24/0669ab1b124859674d6f383457649b51.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/25-07-24/ccf618f154941ddbcaa8d6f2c888d8e5.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/25-07-24/c9cbb161f8080a2706ae3fe454029927.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/24-07-24/4f37af345b79ec7c56d296e3513d83a5.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/24-07-24/13f1b0a6b6af9beec7d9701dcb9cef55.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/24-07-24/b7e9c672aee3abd11429784b467b255b.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/24-07-24/254273098ba94ba58fcb87f889c2c630.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/24-07-24/e90e3efd2567713bd5dfcefd8e7ee100.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/24-07-24/7c11f6b091b50f68bd2db2d5bf3e2ffc.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/24-07-24/e4a2b7654fc00544c4586f44626d281c.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/24-07-24/83b94bb5705acf679ddbf07e3156b3bc.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/24-07-24/02fc661678cbdbc9517b76a4a6e8fbc7.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/24-07-24/b30bf51fb2def6863579f745eca5d73a.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/24-07-24/365f82457bdc79b85d7e0e2c5ec8b6ef.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/24-07-24/746370f173572596cca5ee00f4399150.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/24-07-24/f3394b9a485d7f663f8ad3e222f99c82.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/24-07-24/cd92cc059563373c89f64c07e444da8f.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/24-07-24/179a80d9d37803dada80de9005ad5c71.jpg&w=60&h=60)
![](/timthumb.php?src=disc/24-07-24/d0dc6fb0491f6a03eb30528f718623f4.jpg&w=60&h=60)
![](banners/acba.gif)