Հայաստանը ցավակցել է Թուրքիային ավերիչ երկրաշարժի կապակցությ... ՔԱՂԱՔԱԿԱՆ
Սպաներին հորդորում ենք զերծ մնալ շանտաժի միջոցով իրենց իրավո... ԲԼՈԳ
Արմավիրի մարզում սահմանային անցակետի փշալարերի տակով անցած 2... ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ
2019-ին ունենք հրադադարի ռեժիմի խախտումների քանակի մեջ զգալի... ՔԱՂԱՔԱԿԱՆ
Հայաստանը տնտեսական աճի տեմպով առաջինն է ԵՏՄ, ԱՊՀ երկրների շ... ՏՆՏԵՍՈՒԹՅՈՒՆ
Երևան, 28.Հունվար,
00
:
00
:
00
Փոխարժեք
478.65
$
560.79
«Արաքս» հանդիսության սրահից 9 քաղաքացի է հոսպիտալացվել Երեւանի ավագանիում Հենրիկ Հարթենյանին կփոխարինի Պավել Սարգսյանը Հունվարի 28-ին Հայաստանը նշում է Ազգային բանակի օրը Նիկոլն այսօրվա լայվի ժամանակ առաջին անգամ փորձեց արդարանալ. Գեւորգ Գեւորգյան Ավտովթար-վրաերթ է տեղի ունեցել Երևանում Ղազախստանում արտասահմանյան գրանցում ունեցող, այդ թվում ՀՀ-ից ներկրված ավտոմեքենաները ժամանակավոր պետհամարանիշներ կստանան ՍԴ-ն վերիշխանական մարմին է, որի դիրքորոշումները պետք է լրիվ այլ պրիզմայով դիտարկվեն. Արամ Վարդեւանյան Դանակահարություն Վարդենիսում. կա 2 տուժած Վարչապետը տիկնոջ հետ ներկա է գտնվել «Հարսանիք թիկունքում» ներկայացմանը Թող մեր ժողովրդի հաղթանակները լինեն նաեւ տնտեսության, գիտության, մշակույթի, դիվանագիտության ոլորտներում. Սեյրան Օհանյան Հորդորում ենք ՀՀ քաղաքացիներին ժամանակավորապես խուսափել Չինաստան այցելություններից. ԱԳՆ

Բրուցելոզ. ի՞նչ անել պանիրի հետ: Գեորգի Ավետիսյանի սյունակը

Հերթական վտանգավոր հիվանդությունը, որի մասին կուզեի խոսել՝ բրուցելոզն է: Հայաստանում և նախկին ԽՍՀՄ տարածքում բրուցելոզը ամենատարածված հիվանդություններից է: Բրուցելոզով հիվանդանում են գրեթե բոլոր կաթնասունները ինչպես նաև մարդը: Հիվանդությունը արտահայտվում է հոդերի ախտահարումներով, վիժումներով, ամորձիների բորբոքումներով: Հիվանդության աղբյուր են հանդիսանում հիվանդ կենդանիները: Մարդկանց համար առավել վտանգավոր են խոշոր եղջերավորների Brucella abortus և մանր եղջերավոր կենդանիների (այծերի, ոչխարների) Brucella melitensis տիպերը:
 
Մարդը կարող է վարակվել հիվանդ կենդանու հետ շփվելիս, մորթի և ծննդօգնության ժամանակ, ինչպես նաև հում կամ չմշակված կաթը, կաթնամթերքը օգտագործելիս:
 
Առավել վտանգավոր է հիվանդ կենդանիներից ստացված պանիրը:
 
Քանի որ բրուցելոզի հարուցիչները արդեն ոչնչանում են 60 աստաճանի պայմաններում, ջերմային մշակման ենթարկվող կաթնամթերքը վտանգ չի ներկայացնում: Սակայն պանրի արտադրությունը, հատկապես տնային պայմաններում, ջերմային մշակում չի պահանջում, անվտանգ է պեստերիզացված կաթից ստացված պանիրը և այն պանիրը, որ 45-75 օր գտնվել է աղաջրի մեջ:
 
Հատուկ ոչխարի պանրի սիրահարներին խորհուրդ եմ տալիս խուսափել օգտագործումից, իսկ եթե չեք կարող խուսափել, ապա պանիր գնելուց ուշադրություն դարձրեք գույնին: Այսինքն՝ պանրի գլուխը կիսեք և ուշադրություն դարձրեք, որ կտրվածքը ամբողջությամբ լինի սպիտակ, եթե նկատում եք դեղին գույն, ինչը նշանակում է, որ պատշաճ ժամկետով չի մնացել աղաջրում, ապա խուսափեք այն գնելուց: Իսկ եթե նույնիսկ արդեն գնել եք, տան պայմաններում այն կարող եք պահել աղաջրի մեջ, առնվազն 45 օր, որից հետո հանգիստ ուտել:
 
 
Ինչպե՞ս ասում են “Береженного Бог бережет”
 
Առողջ եղեք և մի վախեցեք:
website by Sargssyan