ՀԿ նախագահ. «Լինի սննդի օբյեկտ, թե առևտրի կենտրոն, ռիսկային են՝ պետք է հետևություններ անեն»
ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆՀյուսիսային պողոտայի թիվ 5 հասցեում գտնվող «Բուրգեր Քինգ» արագ սննդի կետում տեղի ունեցած պայթյունի դեպքի առթիվ ՀՀ քննչական կոմիտեում քրեական գործ է հարուցվել: Նախնական վարկածի համաձայն՝ պայթել է գարեջրի ճնշումն ապահովող ածխաթթու գազի (CO2) 20 կգ-անոց բալոնը։ Պայթյունի հետևանքով ստացած մարմնական վնասվածքներով հոսպիտալացվել է 8 մարդ:
Քրեական գործը հարուցվել է ՀՀ քրեական օրենսգրքի 279-րդ հոդվածի 2-րդ մասի 2-րդ կետով, այն է՝ անվտանգության պահանջներին չհամապատասխանող ապրանքներ թողարկելը կամ իրացնելը, աշխատանքներ կատարելը կամ ծառայություններ մատուցելը, որն անզգուշությամբ վնաս է պատճառել երկու կամ ավելի անձանց առողջությանը։
«Սպառողների խորհրդատվության կենտրոն» հասարակական կազմակերպության նախագահ Կարեն Չիլինգարյանը Past.am-ի հետ զրույցում, խոսելով առհասարակ ոլորտում առկա խնդիրներից, նախ ընդգծեց, որ ընդհանրապես ճնշումով բալոնները ստուգվում են համապատասխան կառույցի կողմից:
«Մեքենաների գազաբալոնները ևս նման կերպ են ստուգվում: Ուղղակի խնդիրն այն է, որ բալոնները շահագործողները պետք է տանեն դրանք, ներկայացնեն, որ նոր ստուգեն: Խոսքը թե՛ վերոնշյալ բալոնների, և թե՛ մեքենաների դեպքում է: Մեքենայի վարորդը պետք է տանի ստուգման, բայց, ցավոք սրտի, հիմնականում դա չեն անում, ինչն արդեն խախտում է սպառողի կողմից: Բացի այդ, լիցքավորողն էլ պետք է հետևի հատկապես բալոնների վրա առկա մակնշմանը, որը տրվում է բալոնը ստուգող կազմակերպության կողմից: Մակնշման վրա նշվում է, թե երբ է բալոնը ստուգվել, նշվում են ժամկետները, թե որքան կարելի է օգտագործել: Բայց, ցավոք սրտի, լիցքավորման ժամանակ ուշադրություն չեն դարձնում այդ հանգամանքին: Սեփականատերն էլ դրան ուշադրություն չի դարձնում: Ըստ այդմ՝ արդեն կարելի է պատկերացնել հետևանքը: Չի բացառվում, որ նշված դեպքը ևս այդ ամենի հետևանքն է»,-ասաց Կ. Չիլինգարյանը:
Մեր զրուցակցի կարծիքով՝ վերոնշյալ պարագայում չի բացառվում նաև, որ գործ ունենք նույն խնդրի հետ, ինչը հաճախ հանդիպում է մեքենաների գազաբալոնների դեպքում ու հանգեցնում պայթյունների:
«Դա և՛ մաշվածությունն է, և՛ անորակությունը: Բացի այդ, հնարավոր է, որ բարձր ճնշում են տվել, որովհետև այսքան ժամանակ ես չէի լսել, որ ածխաթթու գազի բալոնը պայթի: Այն նույն ճնշումը չունի, որն, օրինակ, ունի մեքենայի գազաբալոնը: Բալոնը ստուգվում և թույլատրվում է շահագործել մասնավոր կառույցի կողմից, բայց ընդհանրապես անվտանգության հետ կապված ստուգումները պետք է իրականացնի ԱԻՆ-ը: Պետք է բացահայտի՝ խախտումներ կա՞ն, թե ոչ, հակահրդեհային իրավիճակն ինչպիսի՞ն է: Կամ, եթե օգտագործվում են ինչ-որ սարքավորումներ, համապատասխանո՞ւմ են գործարանային տեսքին, թե ոչ»,-նկատեց մեր զրուցակիցը՝ ընդգծելով, որ ԱԻՆ-ը ոչ միայն առևտրի կենտրոններում, այլև խանութներում, սննդի կետերում ևս պետք է ստուգումներ իրականացնի:
«Կեմերովոյի հրդեհի դեպքում, ճիշտ է, այլ խնդիր էր, բայց նույն հարցն առաջացավ: Հակահրդեհային իրավիճակը չէր վերահսկվել, խախտումներ էին եղել, և դրա համար նման դեպք եղավ: Ցանկացած վայր, լինի սննդի օբյեկտ, թե առևտրի կենտրոն, ռիսկային են: Ածխաթթու գազի բալոնը գազավորված ջրերի համար են օգտագործում՝ ճնշում ստեղծելու համար: Այս պարագայում գարեջրի համար էր, ինչն այդքան էլ էական չէ: Գլխավորն այն է, որ պետք է սարքին և ստուգված լինեն այդ սարքավորումները: Պետք է հետևություններ անեն: Ինչպես հակահրդեհային իրավիճակն են ստուգում տարբեր խանութներում, դրան էլ պետք է հետևեն նաև այլ կառույցների ստուգումները: Տեսեք՝ մեքենաների գազաբալոնները պայթյուն են առաջացնում, որովհետև վերահսկողությունը մատների արանքով է իրականացվում: Հիմա այդ առումով օրենք են խստացնում, թեպետ օրենքը կար, բայց չէր կիրառվում: Յուրաքանչյուր մարմին ուղղակի պետք է հստակ կիրառի օրենքը: Եթե կիրառվի՝ դժբախտ դեպքեր շատ հազվադեպ կգրանցվեն»,-եզրափակեց հ/կ նախագահը:
Աննա Բադալյան
ՀԿ նախագահ. «Լինի սննդի օբյեկտ, թե առևտրի կենտրոն, ռիսկային են՝ պետք է հետևություններ անեն»
Հյուսիսային պողոտայի թիվ 5 հասցեում գտնվող «Բուրգեր Քինգ» արագ սննդի կետում տեղի ունեցած պայթյունի դեպքի առթիվ ՀՀ քննչական կոմիտեում քրեական գործ է հարուցվել: Նախնականվարկածիհամաձայն՝պայթելէգարեջրիճնշումնապահովողածխաթթու գազի (CO2) 20 կգ-անոց բալոնը։Պայթյունիհետևանքովստացածմարմնականվնասվածքներովհոսպիտալացվելէ 8 մարդ:
Քրեականգործը հարուցվել էՀՀքրեականօրենսգրքի 279-րդհոդվածի 2-րդմասի 2-րդկետով, այնէ՝անվտանգությանպահանջներինչհամապատասխանողապրանքներթողարկելըկամիրացնելը, աշխատանքներկատարելըկամծառայություններմատուցելը, որնանզգուշությամբվնասէպատճառելերկուկամավելիանձանցառողջությանը։
«Սպառողների խորհրդատվության կենտրոն» հասարակական կազմակերպության նախագահ Կարեն Չիլինգարյանը Past.am-ի հետ զրույցում, խոսելով առհասարակ ոլորտում առկա խնդիրներից, նախ ընդգծեց, որ ընդհանրապես ճնշումով բալոնները ստուգվում են համապատասխան կառույցի կողմից:
«Մեքենաների գազաբալոնները ևս նման կերպ են ստուգվում: Ուղղակի խնդիրն այն է, որ բալոնները շահագործողները պետք է տանեն դրանք, ներկայացնեն, որ նոր ստուգեն: Խոսքը թե՛ վերոնշյալ բալոնների, և թե՛ մեքենաների դեպքում է: Մեքենայի վարորդը պետք է տանի ստուգման, բայց, ցավոք սրտի, հիմնականում դա չեն անում, ինչն արդեն խախտում է սպառողի կողմից: Բացի այդ, լիցքավորողն էլ պետք է հետևի հատկապես բալոնների վրա առկա մակնշմանը, որը տրվում է բալոնը ստուգող կազմակերպության կողմից: Մակնշման վրա նշվում է, թե երբ է բալոնը ստուգվել, նշվում են ժամկետները, թե որքան կարելի է օգտագործել: Բայց, ցավոք սրտի, լիցքավորման ժամանակ ուշադրություն չեն դարձնում այդ հանգամանքին: Սեփականատերն էլ դրան ուշադրություն չի դարձնում: Ըստ այդմ՝ արդեն կարելի է պատկերացնել հետևանքը: Չի բացառվում, որ նշված դեպքը ևս այդ ամենի հետևանքն է»,-ասաց Կ. Չիլինգարյանը:
Մեր զրուցակցի կարծիքով՝ վերոնշյալ պարագայում չի բացառվում նաև, որ գործ ունենք նույն խնդրի հետ, ինչը հաճախ հանդիպում է մեքենաների գազաբալոնների դեպքում ու հանգեցնում պայթյունների:
«Դա և՛ մաշվածությունն է, և՛ անորակությունը: Բացի այդ, հնարավոր է, որ բարձր ճնշում են տվել, որովհետև այսքան ժամանակ ես չէի լսել, որ ածխաթթու գազի բալոնը պայթի: Այն նույն ճնշումը չունի, որն, օրինակ, ունի մեքենայի գազաբալոնը: Բալոնը ստուգվում և թույլատրվում է շահագործել մասնավոր կառույցի կողմից, բայց ընդհանրապես անվտանգության հետ կապված ստուգումները պետք է իրականացնի ԱԻՆ-ը: Պետք է բացահայտի՝ խախտումներ կա՞ն, թե ոչ, հակահրդեհային իրավիճակն ինչպիսի՞ն է: Կամ, եթե օգտագործվում են ինչ-որ սարքավորումներ, համապատասխանո՞ւմ են գործարանային տեսքին, թե ոչ»,-նկատեց մեր զրուցակիցը՝ ընդգծելով, որ ԱԻՆ-ը ոչ միայն առևտրի կենտրոններում, այլև խանութներում, սննդի կետերում ևս պետք է ստուգումներ իրականացնի:
«Կեմերովոյի հրդեհի դեպքում, ճիշտ է, այլ խնդիր էր, բայց նույն հարցն առաջացավ: Հակահրդեհային իրավիճակը չէր վերահսկվել, խախտումներ էին եղել, և դրա համար նման դեպք եղավ: Ցանկացած վայր, լինի սննդի օբյեկտ, թե առևտրի կենտրոն, ռիսկային են: Ածխաթթու գազի բալոնը գազավորված ջրերի համար են օգտագործում՝ ճնշում ստեղծելու համար: Այս պարագայում գարեջրի համար էր, ինչն այդքան էլ էական չէ: Գլխավորն այն է, որ պետք է սարքին և ստուգված լինեն այդ սարքավորումները: Պետք է հետևություններ անեն: Ինչպես հակահրդեհային իրավիճակն են ստուգում տարբեր խանութներում, դրան էլ պետք է հետևեն նաև այլ կառույցների ստուգումները: Տեսեք՝ մեքենաների գազաբալոնները պայթյուն են առաջացնում, որովհետև վերահսկողությունը մատների արանքով է իրականացվում: Հիմա այդ առումով օրենք են խստացնում, թեպետ օրենքը կար, բայց չէր կիրառվում: Յուրաքանչյուր մարմին ուղղակի պետք է հստակ կիրառի օրենքը: Եթե կիրառվի՝ դժբախտ դեպքեր շատ հազվադեպ կգրանցվեն»,-եզրափակեց հ/կ նախագահը:
Աննա Բադալյան



















































