Թաքնված քիմիական մթերքներ, որոնք վնաս են առողջությանը
ԼԱՅՖԻսկ դուք գիտեի՞ք, որ սովորական կանաչ վարունգի բշտիկները թույն են պարունակում, որը պաշտպանում է բանջարեղենը միջատներից։ Եվ ընդհանրապես, գրեթե բոլոր բնական մթերքները, որոնք մենք օգտագործում ենք, հեռու են այնքան անվնաս լինելուց, որքան մենք կարծում ենք։ Պարզապես էվոլյուցիայի ընթացքում նրանք չեն սովորել, թե ինչպես կարելի է փախչել ամենամեծ «գիշատիչից»՝ մարդուց։
Այն մասին, թե ինչու է այն ամենը, ինչ մենք ուտում ենք, քիմիա՝ ձեզ կմեկնաբանի Past.am-ը։
Վարունգ
Մենք գիտենք, որ վարունգը շատ օգտակար բանջարեղեն է, որը պարունակում է շատ վիտամիններ և ջուր։ Այն, ինչ մենք չգիտենք, այն է, որ նրա բշտիկները պարունակում են հեղուկ, շատ ուժեղ թույն, որը պաշտպանում է միջատներից, ինչպես նաև սուր հոտով նյութեր, որոնք հրապուրում են մակաբույծ միջատներին:
Չիպսեր
Բոլորը գիտեն, որ չիպսերը վատն են: Մարդիկ, ովքեր գոնե մի փոքր հետաքրքրված են թեմայով, գիտեն, որ այս ապրանքը վնասակար է այն պատճառով, որ այն բաղկացած է գլյուտամատից, բուրավետիչ նյութերից և այլ քիմիական բաղադրիչներից։ Դուք նաև պետք է իմանաք, որ ցանկացած չիպսերի մեջ կա թունավոր նյութ՝ սոլանին: Սակայն օրգանիզմի համար վտանգի է ոչ այնքան թունավոր կամ ոչ թունավոր նյութի առկայությունը, որքան դրա քանակը։ Եթե համեմատենք եգիպտացորենի, տավարի մսի, գլյուտամատի և բուրավետիչի թունավորությունը չիպսերի մեջ՝ հաշվի առնելով դրանց իրական քանակությունը, պարզ է դառնում, որ չիփսերի մեջ ամենաթունավորը կլինի հենց կարտոֆիլը, որից դրանք կազմված են, այսինքն՝ ամենաշատ բնական մաս կազմողը։ Պարզվում է, որ արհեստական հավելումները ավելի քիչ են վնասակար մարդու համար։
Լոռամիրգ
Լոռամիրգը օրինակ է, թե ինչպես կարող է «վնասակար կոնսերվանտ» հայտնվել հենց բնության մեջ։ Այս միրգը պարունակում է կոնսերվանտ՝ նատրիումի բենզոնատ: Այն պաշտպանում և կանխում է բորբոսներից ու բակտերիաներից: Բանն այն է, որ լոռամիրգը էվոլյուցիայի գործընթացում կենսաբանորեն զարգացրել է իր բաղադրության մեջ թթու ստեղծելու ունակությունը։
Մանանեխ
Մանանեխը եզակի քիմիական «զենք» է։ Հարկ է նշել, որ այս նյութը, որն առաջանում է միայն բույսերի հյուսվածքների վնասման ժամանակ, բնական միջոց է վնասատուների դեմ։ Ուրեմն ինչու մարդը չպետք է օգտվի բնական էվոլյուցիայի ձեռքբերումներից:
Նուշ
Շատերն ասում են, որ մի բուռ նուշը կարող է թունավորել մարդուն։ Իրականում, նուշը, ինչպես խնձորը, կեռասը, դեղձը և որոշ այլ բույսեր, արտադրում են հիդրոցիանաթթու, որը քիմիական բույսերի պաշտպանության միջոց է: Քանի որ հիդրոցիանաթթուն բավականաչափ ռեակտիվ և թունավոր նյութ է, բույսը չի կարող պահել այն ինքնին հիդրոցիանաթթվի մոլեկուլի տեսքով, այն վերածում է գլիկոզիդի, որը քայքայվելիս կարող է արձակել հիդրոցիանաթթու: Եթե դուք մի բուռ նուշ եք կերել, ապա սպառել եք դրա մեջ պարունակվող գլիկոզիդը, և ձեր ներսում այն քայքայվել է ալդեհիդի և հիդրոցիանաթթվի:
Վանիլ
Շատերը կարծում են, որ վանիլի համը բնական հոտ է, սակայն կանաչ վանիլի հատիկներից հոտ չեն գալիս, քանի որ վանիլին չեն պարունակում: Վանիլինը՝ որպես քիմիական նյութ, նախատեսված է ոչ թե խմորեղենի մեջ ավելացնելու համար, այլ վնասատուներից պաշտպանելու համար։ Այս նյութը իսկզբանե նախատեսված չէր սննդի համար։